Muzej grada Perasta dobio tri vrijedna projekta

Perast- foto Miro Marušić Boka News
Perast- foto Miro Marušić Boka News

Muzej grada Perasta, na ovogodišnjem konkursu Ministarstva finansija Crne Gore – Sredstava od igara na sreću, za projekt pod nazivom „Muzej grada Perasta – kulturno nasleđe bez barijera” dobio je 12.500,00 eura kaže se I saopštenju iz ove institucije.

Projekat ima za osnovni cilj doprinos podizanja kvaliteta života osoba sa invaliditetom uz poštovanje osnovnih principi izjednačavanja mogućnosti, te su projektom planirane sledeće aktivnosti:

  1. Izrada plana pristupačnog okruženja (u skladu sa tehničkim standardima pristupačnosti)
  2. Izrada prilaza do Muzeja grada Perasta
  3. Adaptacija unutrašnjosti Muzeja (slobodno kretanje i boravak, opremanje prostorija za audio-vizuelne prezentacije)
  4. Izrada video promotivnog materijala (zbirki i određenih predmeta)
  5. Izrada audio promotivnog materijala
  6. Izrada brošure „ Vodić za muzeje i galerije za potrebe osoba sa invaliditetom“
  7. Organizovanje Radionice o povećanju pristupačnosti muzeja i galerija OSI-om
  8. Prevod i snimanje audio materijala na engleskom, ruskom, italijanskom i njemačkom jeziku.

Na osnovu podataka koje navodi MONSTAT, osobe sa invaliditetom (OSI) čine 11% ukupne populacije u Crnoj Gori. Tome treba dodati činjenicu da ne postoje u potpunosti precizne informacije o broju OSI u Kotoru. Evidentno je da je OSI-om otežana integracija u društvo zbog fizičkih, socijalnih i psiholoških barijera, te će realizacija ovog Projekta, u Muzeju grada Perasta, biti još jedan doprinos u rješavanju problema.

Muzej grada Perasta
Muzej grada Perasta

Takođe, Muzej grada Perasta se prijavio i na konkurs, Nacionalne Turističke organizacije Crne Gore, za podnošenje zahtjeva za dobijanje podrške, za projekte iz oblasti turizma za 2015/2016. godinu, a sve u okviru MJERA II – UNAPREĐENJE PONUDE U OBLASTI KULTURNOG TURIZMA.

Po ovom Programu, Muzej grada Perasta, dobio je sredstva u iznosu od 2.750,00 €, i to po osnovu dva prijavljena projekta.

Prvi projekat pod nazivom “Perast – Legenda na Legendama”, dobio je 800,00 €, a glavna aktivnost ovog projekta je Izrada Legendi na inovativan način, te samim tim i unapređenje ponude Muzeja grada Perasta, kroz bolju i detaljniju prezentaciju zbirki i unutrašnjosti Palate Bujović, na crnogorskom i engleskom jeziku.

Drugi projekat “Perast i Muzej grada Perasta u direktnom kontaktu sa svijetom”, po ovom pozivu dobio je 1.950,00 €, a cilj ovog projekta je izrada inoviranog WEB sajta, koji bi takođe predstavljao korak napred u ponudi i prezentaciji kako Perasta, tako i Muzeja. Sajt će biti izrađen na crnogorskom i engleskom jeziku, a inovativnost u odnosu na dosadašnji sajt, predstavljaće mogućnost virtuelnog obilaska Muzeja.

Muzej Perast
Muzej Perast

Ovim Projektima i njihovom skorom realizacijom, Muzej grada Perasta, još jednom će potvrditi svoje zalaganje, da se približi evropskim i svjetskim standardima, te na taj način odgovori sve značajnijem broju posjetilaca, koji su prepoznali Crnu Goru, kao destinaciju, koju ne žele da propuste.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.