Knjižara “So” predlaže za čitanje

Knjižara So Herceg - Novi
Knjižara So Herceg – Novi

Preporuke za čitanje koje su i ovog puta vezane za hitove s minulog 60. beogradskog Sajma knjiga, ali i sa 1. internacionalnog Podgoričkog Sajma. S obzirom da traje Bozićni post, ubacićemo i nekoliko knjiga s teološkom sadržinom ili u vezi s promišljanjima o postanju.

Roman u slikama je najnovije ostvarenje Gordane Kuić u kojem je riječ o životu bitoljskih Jevreja i Roma, kao i Jevreja i Srba u Beogradu krajem treće decenije 20. vijeka. Roman je prepun autentičnih likova, vrcavih dijaloga, živopisne mješavine jezika i mentaliteta. Ali, nad iskonskom životnom energijom nadvija se mračan oblak holokausta koji je mnogim nevinim žrtvama obznanio ideju o nepostojanju Boga, ali i istinu o postojanju pojedinaca koji su po cijenu vlastitog života spasavali nevine a time i posustalu vjeru u ljudskost. Izdavač je Vulkan.

Eva je novi roman Vilijema Pola Janga, autora bestelera Koliba. Ovo je smjelo i do sada nezabilježeno istraživanje priče o Postanju puno otkrića koja iznenađuju i dovode u pitanje tradicionalna vjerovanja o tome ko smo i kako smo nastali. Eva otvara drugačije rasprave o jednakosti muškaraca i žena i pomaže nam da jedni druge vidimo onako kako nas vidi Stvoritelj – cjelovite, jedinstvene, nesputane kulturnim pravilima i ograničenjima. Jang nas prosto oslobađa pogrešnih tumačenja koja kvare odnose među ljudima još od rajskog vrta. Izdavač je Laguna.

Irodov rukopis je sjajan triler Masima Pjetrozelija. Na imanju Frančeska Kenčija, kojeg je ubila kći, nađena je izobličena lobanja koja je odmah ponuđena Leoniju i Grifu, emisarima bezumnog imperatora Rudolfa Drugog, poznatog po slabosti prema bizarnim predmetima. U međuvremenu u Rimu misteriozno nestaje četvoro djece koje nose imena apostola jevanđelista. Sumnja se da je njihov nestanak povezan sa gravirama u „Irodovom rukopisu“. Istina se krije u rimskim lagumma, gdje su se nekada održavali čudni obredi i jeziva žrtvovanja. Izdavač je Evro Đunti.

Mlecani episkopi Kotora
Mlecani episkopi Kotora

Mlečani episkopi Kotora Katarine Mitrović opisuje dio istorije Kotora, grada koji je vjekovima dijelio sudbinu Mletačke republike. Knjiga po svom značaju prevazilazi okvire crkvene istorije, jer detaljno govori o mnogim ličnostima koje su ostavile veliki trag u životu glavnog grada Boke tokom prvih decenija pod Mlečanima. Najstariji pomen kotorskog episkopa potiče iz 787. godine, ali postanak Kotorske episkopije obavijen je maglom, kao što je to uostalom i nastanak samog Kotora. Izdavač je Magelan Pres.

Dokaz postojanja raja Ebena Aleksandera knjiga je koju nijedan naučnik ili vjernik ne mogu ignorisati. Doktor Aleksander je kao neurohirurg imao na hiljade operacija. Dugo je tvrdio da je iskustvo ljudi koji su proživjeli iskustvo bliske smrte samo fantazija koju proizvodi mozak kad je pod velikim stresom. A onda, sam mozak dr Aleksandera biva napadnut rijetkom bolešću. Dio mozga koji kontroliše misli i osjećanja – što nas zapravo čini ljudskim bićima – u potpunosti se isključio. Dok je njegovo tijelo bilo u komi putovao je izvan ovog svijeta, s anđelom koji ga je vodio u predjele super fizičke egzistencije. Autor danas vjeruje da su Bog i duša stvarni, i da smrt nije kraj ličnog postojanja. Izdavač je Nova knjiga.

Rođeni u krvi Džona Robinsona knjiga je koja predstavlja najdublju analizu nastanka, razvoja i preobražaja masonerije, kao i značenja ključnih simbola, tajnih riječi i rituala. Sedam vjekova poslije nastanka ovog kontroverznog društva, autor je, kao nepristrasan istraživač, na krajnje originalan i ubjedljiv način riješio misteriju prirode i porijekla masonerije. Analizirajući Seljački ustanak iz 1381. godine, koji je iz temelja uzdrmao kraljevski presto i Katoličku crkvu u Engleskoj, otkrio je da se u pozadini krvave pobune nalazi nepoznata i čvrsto uređena organizacija. Rođeni u krvi povijest je o evropskom srednjem vijeku i nepoznatim događajima koji su promijenili tok istorije. Izdavač je Laguna.

Rođeni u krvi
Rođeni u krvi

Evolucija ili stvaranje knjiga je koja će nam dati odgovore na interesantna pitanja: vjerovanje da su Svemir i život na planeti nastali slučajno potpuno je besmisleno. Na svim nivoima u prirodi, od komplikovanih odnosa u ćeliji do funkcionisanja eko-sistema, vidimo nevjerovatnu složenost i uređenost. U žive sisteme su ugrađena nebrojena izuzetno inventivna inženjerska rješenja, tehnološki savršena, besprekorno funkcionalna. Njihovu složenost moderna nauka tek naslućuje. Možemo reći da na Zemlji postoji biološka tehnologija koja prevazilazi sve što je čovjek u stanju da osmisli i načini.

U knjizi Narodna tradicija najmlađi čitaoci će se upoznati sa Lukom i njegovm sestrom Anom. Njih dvoje raspust često provode kod bake i deke na selu. Glavni razlog je što ih oni uvijek povedu na čarobno putovanje, u svijet divnih, nezaboravnih priča. Pažljivo slušajući sve te priče Luka i Ana će se upoznati sa porodičnim praznicima, narodnim običajima, sa svim onim što je dio naše tradicije. Čitajući ovu knjigu saznaćemo mnogo o kulturnom i duhovnom blagu našeg naroda. Izdavač je Pčelica.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.