Sveti Nikola podjelio darove

U prepunoj kotorskoj katedrali Svetog Tripuna večeras je proslavljen blagdan Svetog Nikole, zaštitnika djece, pomoraca, ribara, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, zatvorenika, trgovaca, putnika…

Svetu misu za sve žive i mrtve pomorce predvodio je fra Filip Karadža.

Prema tradiciji Bokeljska mornarica je čuvala oltar Svetoga Nikole, u Katedrali i sliku iz osamnaestog vijeka poznatog mletačkog slikara Pietra Antonia Novellia, iz crkve u Kotoru, a koja se nalazila na mjesto gdje je danas cafe bar „Cezare“. Zvono sa crkve Svetog Nikole otkucava sate sa Gradskog tornja i ono je iz 1602. godine.

„Kada ste ušli u Katedralu primjetili ste grob, u kome je sahranjen prvi pomorski privrednik danas u Crnoj Gori, a mogu kazati i na cijeloj Jadranskoj obali, zove se Andreas Saracenis, živio je u drugoj polovini osmog stoljeća. Otkupljuje moći Svetog Tripuna i podiže prvu crkvu Svetog Tripuna. Sjetili smo se i njega pa smo mu zapalili lumin…”, kazao je između ostalog don Anton Belan.

Sveti Nikola podjelio darove
Sveti Nikola podjelio darove

Na kraju programa Sveti Nikola sa anđelima podjelio je preko tristotine paketića, djeci koja su nestrpljivo isčekivala darove.

Sveti Nikola podjelio darove
Sveti Nikola podjelio darove

U prigodnom programu nastupila su vjeroučenici, Dječji zbor kotorske katedrale njih šezdeset, mandolinski orkestar “Tripo Tomas”.

Sveti Nikola podjelio darove
Sveti Nikola podjelio darove

U čast Svetome Nikoli priređen je i vatromet.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.