CGO, HRA i Documenta: Napad na Dubrovnik se ne smije zaboraviti

Svetoi Nikola, 6. decembar 1991. godine ostat će zauvijek zapisan u istoriji Dubrovnika kao jedan od najtežih i najgorih

Napad na Dubrovnik 1991
Napad na Dubrovnik 1991

Centar za građansko obrazovanje (CGO), Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za suočavanje sa prošlošću – DOCUMENTA ponovo pozivaju Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske da preispitaju do sada prikupljene dokaze i učine veći napor da se prikupe dodatni dokazi i procesuiraju ratni zločini koji su nesumnjivo izvršeni na dubrovačkom ratištu prije 24 godine.

Navode da proces evropskih integracija neće moći da se izvede do kraja, “dok se procesi za ratne zločine, koji ne zastarijevaju, ne dovedu na nivo na kome je moguće utvrditi krivičnu odgovornost”.

“6. decembra prije 24 godine posebno je eskalirao neopravdani napad vojnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) i crnogorskih rezervista na Dubrovnik. Samo tog dana 1991. godine od granatiranja je poginulo 19 ljudi, 60 je ranjeno, spaljena je biblioteka Međunarodnog univerzitetskog centra sa 20.000 knjiga i znatno oštećeno staro jezgro grada pod zaštitom UNESCO. Devetomjesečna opsada Dubrovnika započela je 1. oktobra 1991. godine”, navodi se u zajedničkom sasopštenju ovih NVO.

Napad na Dubrovnik
Napad na Dubrovnik

Podsjećaju da su do sada za ratne zločine, izvršene prilikom napada na Dubrovnik, osuđene samo dvije osobe, bivši general JNA, Pavle Strugar i  komandant Miodrag Jokić.

Napad na Dubrovnik
Napad na Dubrovnik

“Opšte je poznato da su prilikom opsade Dubrovnika i zauzimanja okolnog područja izvršeni brojni ratni zločini prema civilnom stanovništvu u vidu ubistava, zlostavljanja, uništavanja i pljačke imovine. Državni zvaničnici Crne Gore prihvatili su već odgovornost za pljačku stoke sa farme u Grudama i pregovarali o odšteti zbog opreme oduzete dubrovačkom aerodromu. Kažnjavanje za zločine, osim što svjedoči o prihvatanju vladavine prava, obezbijeđuje istinsko suočavanje sa prošlošću i spriječavanje da se ona ponovi”, navodi se u saopštenju.

Napad na Dubrovnik se ne smije zaboraviti. On će i dalje ostati crna mrlja crnogorske istorije, koja neće izblijediti ako se ne istraje na identifikovanju i kažnjavanju onih koji su odgovorni za stradanja nevinih.zaključuju CGO, HRA i DOCUMENTA.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.