Mank može graditi na zakupljenoj zemlji – Galićima na njihovoj slijepa ulica i parking

Tivćanka Anamar Galić nezadovoljna načinom na kojim država planira namjenu njene imovine u obuhvatu DSL Porto Montenegro

Kompjuterski prikaz sjeverozapadnog dijela Porto Montenegra
Kompjuterski prikaz sjeverozapadnog dijela Porto Montenegra

Tivćanka Anamari Galić nezadovoljna je načinom što obrađivači i naručioci izmjena i dopuna Državne studije lokacije „Arsenal“ po kojoj se gradi luksuzni nautičko-turistički kompleks Porto Montenegro u Tivtu, nisu u praksi sproveli riješenje na koje su pristali prilikom izrade tog planskog dokumenta, a u vezi imovine Galića u tom kompleksu. Anamari i njena sestra Jasna vlasnice su porodične kuće stare preko 100 godina i oko 4 hiljade kvadrata placa na kojem je nekoliko pomoćnih objekata, a sve to nalazi se uz sjevernu ogradu kompleksa bivšeg vojnog brodogradilišta Arsenal.

I dok je svuda okolo imovine Galića glavni planer DSL Arsenal, arhitekta Mladen Krekić iz Podgorice, 2013.godine ucrtao je nove stambene objekte koje će graditi Porto Montenegro na državnoj zemlji što ju je kanadski milijarder Piter Mank zakupio na 90 godina, na imovini Galića ucrtana je slijepa ulica i parking koji bi treba opsluživati okolne Mankove zgrade sa stanovima za prodaju na tržištu.

„Ja i sestra koje smo vlasnice katastarske parcele 566, prilikom izrade izmjena i dopuna DSL tražile smo da se izbriše taj parking i ulica koja nikome ne služi niti nama treba, već da se ulica sprovede preko sada praznog prostora na zakupljenoj zemlji Porto Montenegra, sjeverno od komplesa Radali. Tražili smo i da se našoj parceli da ista namjena za izgradnju objekata kakvu imaju sve okolne u obuhvatu DSL „Arsenal“ i to je formalno prihvaćeno u postupku javne rasprave. Međutim, tek kada je DSL usvojena na Vladi, vidjeli smo u njenom grafičkom dijelu, da zapravo nisu ispoštovali nijedan naš zahtjev.“- ogorčena je Galić koja je italijanska državljanka, pa će o svemu što se događa sa njenom privatnom imovinom u Tivtu i načinom na koji se država odnosi prema njoj, upoznati i Vladu Italije.

Ona ističe da planirana ulica prolazi cijelom dužinom njenog placa i u potpunosti ga devastira, a da istovremeno planeri i država koja je po željama Porto Montenegra, naručila ovakvu DSL, uopšte ne diraju okolni neiskorišteni i neizgrađeni prostor koji je u zakupu firme kanadskog milijardera. Galić naglašava da je njena katastarska parcela od oko 4 hiljade kvadrata, u DSL podijeljena u čak tri male urbanističke parcele, dok to nije slučaj sa ostalim djelovima zemljišta kompleksa bivšeg Arsenala gdje su urbanističke parcele višestruko veće površine i dimenzionisane su onako kako je to Porto Montenegru najviše odgovaralo.

„Ponovno sam krajem juna ove godine Ministarstvu održivog razvoja i turizma kao naručiocu ovakve DSL, podnijela zahtjev da u njoj sprovede naše primjedbe iz 2013 na koje su obrađivači tada pristali. Oni to nisu učinili, a u međuvremenu sam dobila odgovor da, ako tražim izmjenu tog planskog dokumenta koji je na snazi, onda ja moram da finansiram i čitav postupak njene izmjene.“- istakla je Galić dodajučći da je to „nečuven odnos prema građanima i njihovoj privatnoj svojini“.

„Ja ne tražim ništa drugo već samo ono što je na svim okolnim parcelama omogućeno Porto Montenegru. Moja parcelaveć decenijama ima kolski prilaz sa druge strane, a ne sa ove gdje su oni ucrtali slijepu ulicu i ja samo tražim da mi se omogući da i ja gradim po istim koeficijentima po kojoj Porto gradi u mom susjedstvu.“- istakla je nezadovoljna Tivćanka.

1 komentar

  1. Interesuje me zasto ovakvi tekstovi u vezi Porta vise ne izlaze u Vijesti kada ih pise Lukovic? Ili njegovo redovno ispijanje kafa sa PR Porta odredjuje sto je za siru javnost jer Vijesti ipak daleko vise ljudi cita nego ovaj portal.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.