Ljekari i uspješni maslinari…

Na imanju Vučetića
Na imanju Vučetića

Da se maslinarstvom uspješno može baviti uporedo sa zahtjevnim poslom ljekara, dokazuje porodica dr Voja Vučetića poznatog hirurga iz Kotora, koji sa sinom predano održava maslinjak u Kavču.

Osim maslinjaka, susreli smo sve ono što čini dobrog domaćina: uređeno imanje, lijep maslinjak, pčelinjak, ovce…

Živjeti na selu, a ne proizvoditi hranu, makar za svoju porodicu, Vučetići ne opravdavaju.

Na imanju Vučetića
Na imanju Vučetića

Njihov primjer je za svaku pohvalu. Domaćin nas je primio na maslinjaku koji održava zajedno sa sinom, veoma uspješno. Savjete stručnjaka rado prihvataju, a sami dosta znaju i stalno proširuju znanje iz ove oblasti. Par godina unazad, na njihovim maslinama organizovali smo pokaznu rezidbu i oni su očigledno zahvaljujući svome ličnom usavršavanju, postigli odlične rezultate, kazali su nam iz Maslinarskog društva „Boka“.

Na imanju Vučetića
Na imanju Vučetića

U zasadu imaju sorte žutica, lećino, frantojo i koratina, koje su sadili pored starih maslina (lumbardeška, crnjaka…). Redovnom primjenom agrotehničkih i pomotehničkih mjera, bore se protiv nepovoljnih vremenskih prilika ali i štetočina i bolesti.

Na imanju Vučetića
Na imanju Vučetića

Ove godine, njihove mlade masline odlično rodile a Vučetići su ponosni na svoj rad. Plodovi su zdravi. U svakom slučaju, kada bi se birali najljepši maslinjaci u Boki, ovaj bi ušao u izbor.

Maslinarsko društvo „Boka“ želi inicirati takvo takmičenje, kako bi podstaklo ljude da se što više i stručnije posvete svojim maslinama, a da se istovremeno sačuva stil i šarm ovdašnjeg načina života.

6 Komentari

  1. Svaka cast familiji Vucetic, njihov primjer je za pohvalu… Umjesto nadobudnog ponasanja i stava ljekara, oni oplemenjuju ne samo tjelesno, vec i duhovno zdravlje ljudi… Samo naprijed!

  2. Želio bih ovom prilikom da pozdravim druga uuuša i vučka i da im poželim puno lijepih maslinah bih im ja da im požeilm, ovo je preskupo… Koliko još mogu slova?

  3. e bome maje beleca vidijeti sjor DOTURA u masline i okolo korena maslina-ma sve je alavija a tek tamo ulišta sa ČELAMA e bome sve po domaći e mi koliko se meni para još u Gornju Lastvu rasle su tri sorte maslina..LUMBARDEŠKA za jesti-od nje ulje nije valjalo mirisalo je isto kao i od BARKINJA e bome ŽUTICE i CRNICE za pusto ulje domaće, kad se kušalo malo je klapilo u ustima i ako nije klapilo ulje niije biilo valjano-nije ga se komodalo polijevati po ribi i freškoj salati-a tek kad su se masline mljele u mliin,pa to vi je bila pusta gungula cijeli božji dan uz smijanje, ćakulanje,kantanje,a tek puste priganice sa medom posute cukarom i jao ma to vi je bilo pustu muku sve po krijanci kako Bog zapovijeda a…a imali toga više aaaaaaaaaaaaaaa.živjeli đurica amsterdam.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.