16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

22. HAPS: Preispitivanje i suočavanje

HAPS

Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti (HAPS) trajaće od 17. do 29. aprila, pod motom “Preispitivanja”.

Tokom festivala koji se 22. put organizuje zahvaljujući saradnji organizatora – Javne ustanove kulture “Herceg Fest” i Hercegnovskog pozorišta, pred novskom publikom će se naći šest regionalnih predstava.

-Odabrane predstave na ovogodišnjem HAPS-u od gledaoca traže da misli, da preispitujući neuralgične motive koje tretiraju predstave, preispita samog sebe, ako ima imalo petlje – kazao je na današnjoj konferenciji za novinare direktor “Herceg Festa” i selektor festivala Stevan Koprivica.

Kako je objasnio, poetički imenitelj svih odabranih predstava je to što preispituju pozorišne forme i bremenito vrijeme koje živimo ili smo odživjeli.

Pozorišno proljeće u Herceg Novom nudi nam surovo preispitivanje i suočavanje, pa ko izdrži, istakao je Koprivica i obećao da je sigurno jedno – na 22. HAPS-U neće biti dosadno.

Potpredsjednik Opštine Herceg Novi Dragan Janković kazao je da se HAPS profiliše kao ozbiljna pozorišne smotra u našoj regiji i da predstavlja nešto po čemu se Herceg Novi prepoznaje.

Kao neko ko je prije više od dvije decenije bio jedan od inicijatora ovog festivala i kumovao njegovom nazivu, Janković je podsjetio je da je tokom godina HAPS doživljavao konceptualne promjene, prateći duh vremena. Trajanje je dokaz da se radi o manifestaciji koja itekako vrijedi, ocijenio je potpredsjednik Opštine.

Predsjednica Upravnog odbora Hercegnovskog pozoirišta Vitka Vujnović kazala je da na liniji slogana ovogodišnjeg HAPS-a stoji i potreba za preispitivanjem statusa Hercegnovskog pozorišta. Istakla je da su tokom godina pokazali žilavost i istrajnost, zahvaljujući kojima su i danas aktivni, te će na ovogodišnjem HAPS-u igrati dvije predstave, i to za najmalađu publiku.

– Vjerujući u podršku koju zaslužujemo, podržavamo sva zdrava preispitivanja, pa i ovo pozorišno na novom HAPS-u na koji ste, kao i uvije, dobrodošli – poručila je Vujinović.

Janković i Koprivica saglasili su se da je obaveza lokalne uprave da nađe način za rješavanje statusa Hercegnovskog pozorišta i obezbijede uslovi da stvara nove predstave, jer grad kao što je Herceg Novi zaslužuje pozorište.

HAPS program

Šta nas čeka na 22. HAPS-u?

HAPS će najaviti predstava Kokana Mladenovića, po tekstu Maje Bogavac “Jami distrikt”. Nakon što je juče premijerno izvedena u Tivtu, ona će se već sjutra, 13. aprila naći pred novskom publikom.

Program će u ponedeljak, 17. aprila otvoriti predstava “Leptir” Narodnog pozorišta iz Sarajeva, koju je po tekstu Aleksandra Radunovića Popaja režirao Emir Zumbul Kapetanović.

Potom nas očekuju gostovanja dvije predstave Borisa Liješevića – 19. aprila ”Čuvari tvog poštenja” Gradskog pozorišta iz Podgorice, a 21. aprila “Očevi su gradili” Crnogorskog narodnog pozorišta.

Dan Hercegnovskog pozorišta je 20. april, kada će biti odigrane dvije kultne predstave za najmlađu publiku – “Mali princ” i “Hilperik, strašni razbojnik”.

“Novo doba” Bitef teatra iz Beograda potpuno je nova predstava, nedavno prvi put odigrana, a publika u novom imaće privilegiju da je pogleda i prije nego što se nađe na festivalu Sterijino pozorje. Komad po tekstu Vuka Boškovića, u režiji Dina Mustafića na programu je 23. aprila.

Uslijediće 26. aprila predstava koja je, kako se do sada pokazalo, apsolutni hit – “Voz” Zvezdara teatra, u režiji doajena jugoslovenskog glumišta Voje Brajovića.

Program HAPS-a završava 29. aprila komadom Kraljevskog pozorišta Zetski dom “Dokle pogled seže”, čiju režiju potpisuje Arpad Šiling.

U pratećem programu festivala biće upriličen džez koncert gitariste Dragana Karla Đorđevića, 28. aprila u amfiteatru dvorane Park.

Prodaja ulaznica za HAPS počinje sjutra. Možete ih kupiti na blagajni dvorane Park, od 9 do 12 i od 18 do 20.30 sati.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije