Peričićev svevremenski i univerzalni svijet

Otvorena izložba slika Dragana Peričića

U galeriji ljetnjikovca Buća, Centra za kulturu Tivat, u četvrtak je otvorena samostalna izložba Dragana Peričića pod nazivom ,,Domus de libertas”. Izložbu je otvorila istoričarka umjetnosti Radojka Abramović.

„Na dnu mora počivaju alge, staro crkveno zvono, veliki drveni krst koji spaja Boku sa Cetinjskim manastirom, Prevlakom, Bogorodicom Filermoza, starom njegoševom kapelom. Posvuda su kameni pločnici Boke, kameni zidovi, crkve atributi zaliva svetaca, zelenilo more, bor. Slike Dragana Peričića očigledan su dokaz da slikar stvarajući razmišlja, ima sopstveno poimanje svijeta, prožeto snažnom duhovnošću, biblijskim starozavjetnim i novozajetnim temama i simbolikom, mitskom, duhovnom, humanom tematikom, svevremenskom i univerzalnom.“ …kazala je između ostalog, otvarajući izložbu Abramović.

 „Bavim se uporedo gastronomijom i slikarstvom. Umjetnost je i jedno i drugo. Kako sam imao slobodnog vremena slikarstvu sam se posebno vraćao, nadograđivao svoj stil i teme.

Postavku čine 11 slika, ulje na platnu i četri crteža rađena tušem. Peričić živi i radi u Tivtu. Samostalno je izlagao u Kotoru 1998. i u Beogradu 2012.godine. Učesnik je više kolektivnih izložbi.

Na sinoćnoj izložbi Peričić je organizovao donatorsku prodaju printanih izdanja svojih slika po cijeni od deset eura za pomoć oboljeloj Žani Međedović iz Bijele.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.