3 C
Kotor

Slušaj online radio

14. Međunarodni festival klapa u Perastu – Promocija festivalskih izdanja

Perast
Perast

XIV Međunarodni festival klapa u Perastu održati će se od 25. do 28. juna i okupit će  vrhunske izvođače i teoretičare klapskog stvaralaštva iz Crne Gore i regiona.

Festival će početi promocijom knjige dr Jakše Primorca i dr Zlate Marjanović “Ludik Kuba – Pjesme dalmatske iz Boke (1907. g.)” i festivalskog časopisa Lirica broj 3 – Klapska pjesma bokeljskih autora XX vijeka u četvrtak 25. juna u Muzeju grada Perasta u 19 sati.

Na promociji će govoriti dr Zlata Marjanović, dr Slobodan Jerkov, mr Branislav Borozan, Milan Kovačević, Jasna Jeknić-Stijović, a nastupiti će i ženske klape “Alata” iz Pogdorice i “Bellezza” iz Tivta.

Čeh Ludvik Kuba (1863-1956) bio je slikar impresionista, folklorista i etnomuzikolog. Posvećen sakupljanju narodnih pjesama slovenskih naroda, veliku zbirku “Sloveni i njihove pjesme”, objavljuje u 15 tomova 1884. i 1885. godine. Od oko 1300 sakupljenih pjesama iz Dalmacije, sačuvano je 249 popjevki.

Njegova zbirka “Pjesme i napjevi iz Bosne i Hercegovine” u cjelosti je sačuvana i sadrži 1127 sevdalinki i narodnih pjesama. Godine 1892. objavljuje obimnu studiju U Crnoj Gori (objavio CID, 1996.g.) za koju mu je od velike pomoći bio susret sa knjazom Nikolom, a posebno saradnja sa Pavlom Rovinskim, koji u to vrijeme proučava Duklju.

Festival klapa Perast
Festival klapa Perast

Zbirka iz 1907.godine sa 161 notnim zapisom “Pjesme dalmatske iz Boke”, čuva se u originalnoj Kubinoj svesci u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu. U sklopu knjige, 155 sačuvanih notnih zapisa se po prvi put objavljuje u Crnoj Gori. Kulturološki projekat Ludvik Kuba, započet 2012.godine u Festivalu klapa Perast, ovom vrijednom knjigom kruniše se na dostojan način i predstavlja značajan doprinos kulturnoj baštini Crne Gore.

Lirica – festivalska stručna edicija je takođe od velikog značaja. Prvi broj,  publikovan 2013. predstavio je 34 savremene klapske obrade napravljene upravo po notnim zapisima Ludvika Kube iz 1907.godine. Drugi je broj, štampan prošle godine, zbirka od 38 novih klapskih pjesama, posebno napisanih po konkursima i premijerno izvedenih upravo u Perastu tokom poslednjih pet festivala.

Lirica br.3 je antologijska zbirka od 39 klapskih partitura i stihova, poznatih bokeljskih autora koji su utemeljili bokeljsku klapsku muziku svojim stvaralaštvom tokom XX vijeka: Tripa Tomasa, Iva Begua, Dragana Rakića, Milorada Minje Vučetića, Nikole Gregovića, Božidara Ivaniševića i Nikole Nikše Čučića.

Najčitanije