13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

13. Međunarodni sajam knjiga Trg od knjige

Herceg - Novi
Herceg – Novi

13. Međunarodni sajam knjiga Trg od knjige, održaće se od 21-28.jula u Herceg Novom, Trg Herceg Stjepana (Belavista), pod sloganom „Šta je drugo čitanje do razgovor u tišini” (V. S. Lendor).

Grčki pisac, Dimitrisa Sotakisa će besjedom na temu „Književnost i čitanje u životu savremenog čovjeka” otvoriti ovogodišnji Trg od knjige. Promocija njegovog romana Bez daha (nagrada The Athens Prize for Literature časopisa ″(δε)κατα”), održaće se druge večeri Sajma.

U programu svečanog otvaranja Trga od knjige učestvuje glumica, prvakinja Pozorišta na Terazijama, Ljiljana Stjepanović, monodramom „Gospođa ministarka”, koju je prema motivima Nušićeve komedije napisao Gale Janković.

Prigodnim programima obilježićemo dva velika jubileja: Danilo Kiš – omaž povodom 80 godina od rođenja i Omaž povodom 50 godina od smrti Aleksandra Lesa Ivanovića. Kao prateći program Sajma, u Galeriji „Josip-Bepo Benković”, predstavićemo izložbu „Danilo Kiš”, autora Olge Krasić Marjanović (Biblioteka Grada Beograda). Termin izložbe je 22. -28.jula

Zavičajni autori i zavičajne teme uvijek su prisutni na hercegnovskom Sajmu. Predstavljamo nove knjige Nikole Malovića (Nova knjiga, Podgorica) i Bosiljke Pušić (Pobjeda, Podgorica); novi broj zbornika Boka i knjigu – Simo Matavulj: Iz Boke Kotorske, čiji je priređivač prof. dr Goran Maksimović (JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi). Subota, 25. jul godine, dan je posvećen programima za djecu. Povodom obilježavanja 100 godina od rođenja Branka Ćopića, glumci, Dragana Dabović i Goran Slavić, priredili su dramsku adaptaciju romanaOrlovi rano lete. U predstavi igraju polaznici škole glume „Maska” Herceg Novi.

Za najmlađu publiku na Trgu od knjige, Pan teatar iz Beograda izvodi predstavu Bajka o mudrom prasetu. Dječiji pisac, Robert Takarič predstaviće svoju knjigu Traže se pametni detektivi za otkrivanje istorije, dobitnika nagrade „Neven” za najbolju knjigu iz popularne nauke za djecu.

Žiri MSK Trg od knjige 2015, u sastavu prof. dr Goran Maksimović, mr Đorđe Malavrazić i Voislav Bulatović, dodjeliće plakete za Najljepšu knjigu, Najbolju ediciju, Izdavački poduhvat godine i Najljepšu dječiju knjigu.

Za ljubitelje muzike organizujemo koncert Klape Castel Nuovo, na zatvaranju Sajma, a instrumentalna muzika u izvođenju mladih muzičara, profesora gitare i flaute, pratiće književne programe.

MSK Trg od knjige uspio je da, uprkos krizi koja izdavače dovodi u nezavidan položaj, održi kontinuitet učešća izlagača iz Crne Gore i regiona. Za sve izdavače koji nisu u mogućnosti da samostalno predstave svoja izdanja, nekoliko knjižara i distributera širokom ponudom knjiga na najbolji način dopunjuju ukupnu sajamsku ponudu. Autori i izdavači iz Boke Kotorske imaju mogućnost da predstave i prodaju svoja izdanja na štandu Bokeljsko izdavaštvo.

Pokrovitelji Sajma su Opština Herceg Novi i Turistička organizacija Herceg Novi, a organizatori Opština HN i Gradska biblioteka i čitaonica HN.

Napominjemo da je radno vrijeme Sajma od 19 do 24 sata.

 

Najčitanije