22 C
Kotor

Slušaj online radio

Preko 120 brokera i agenata na „MYBA Porto Montenegro Pop Up Superyacht Show“

Sa pressa - Porto Montenegro
Sa pressa – Porto Montenegro

Više od 120 brokera, agenata i drugih predstavnika djelatnosti povezanih sa industrijom čarerovanja jahti, te 22 superjahte, okupiće se u Tivtu gdje sutra počinje drugi po redu međunarodni nautički sajam čarter industrije „MYBA Porto Montenegro Pop Up Superyacht Show“.

Sajam koji traje do ponedjeljka, danas počinje sastankom kapetana superjahti u hotelu „Regent“ u Porto Montenegru, a njihova 22 broda već su vezana na mulima A i G tivatske marine gdje će narednih dana biti otvoreni za posjete brokera i predstavnika medija. Riječ je o mega i super jahtama koje se iznajmljuju u čarter u regionu Jadrana, od čega su pet jedrenjaci, a ostalo motorne jahte. Najmanji brod na sajmu biće 23 metra dugi „Silver“, a najveći  58 metara dugi „Lord of the Seas“.

„Prosječna dužina brodova koji ove godine učestvuju na sajmu je 36 metara, što znači da smo privukli veća plovila nego lani na premijernmom izdanju „MYBA Pop Up Superyacht Show-a“ u Porto Montenegru. Prijavljeno je i preko 120 agenata, brokera i predstavnika firmi koje se bave pružanjem raznih vrsta usluga u jahtingu, što je za čak 60 odsto više nego lani.“ –kazao je juče na konferenciji za novinare u Tivtu, direktor Međunarodne asocijacije jaht-brokera MYBA za Crnu Goru, Bili Kanjelas. Prema njegovim riječima, učesnici sajma dolaze iz SAD, Velke Britanije, Njemačke, Italije, Monaka, Španije i zemalja regiona bivše Jugoslavije, a među njima su i neka od najjačih imena te industrije poput kompanija Fraser, Burgess, Ocean Independence, Northrop & Johnson, Camper & Nicholson, Y.CO, IYC i Blue Water. Preko 30 odsto izlagača su komaanije iz regiona, među kojima je čak 8 iz Tivta     .

Oni će tokom naredna tri dana imati prilike da se sretnu, razmjene iskustva i dogovore konkretnu poslovnu saradnju, te iz prve ruke vide neke od brodova koji se nude u čarter u jadranskoj regiji. Na seminarima koji će se održati u hotelu “Regent”, učesnici sajma će čuti i predavanja o snabdijevanju jahti oslobođenom carine i PDV-a u Crnoj Gori, destinacijama za krstarenje u Hrvatskoj i Crnoj Gori, kao i legislativi i fiskalnoj politici tih dviju država kada je čarter jahti u pitanju.

“Jadranski region posljednjih godina ubrzano postaje sve poželjnija destinacija za krstarenja velikih jahti koje se izdaju u čarter, a dosta takvih brodova je već zbog toga uspostavilo i svoju stalnu bazu u Porto Montenegru.Ovaj sajam ljudima daje priliku da vide što mi ovdje imamo od kapaciteta i kakve usluge nudimo, da se upoznaju sa zakonodavnim I fiskalnim okvirom za tu djelatnost, kao i da uspostave konktetnu međusobnu saradnju.”- istakao je direktor marine Porto Montenegro Toni Braun. On je naglasio da se “MYBA Pop Up Superyacht Show” održava na izmaku glavne nautičke sezone i da je dobar način za njen produžetak, ali i prilika da se lokalni privrednici i mladi ljudi u Tivtu i Boki, uvežu sa vlasnicima jahti i agentima kojima mogu ponuditi svoje usluge i proizvode, odnosno naći zaposlenje na tim brodovima.

Izražavajući zadovoljstvo što se jedan tako veliki međunarodni nautički događaj već drugu godinu za redom priređuje u Tivtu, gradonačelnica prof.dr. Snežana Matijević obećala je organizatorima podršku lokalne uprave.

MUBA Pop Up Superyacht Show u Tivtu
MUBA Pop Up Superyacht Show u Tivtu 2015.

“ Imamo veliku i lijepu priliku da se predstavimo svijetu i pokažemo se kao dobri domaćini, te da zainteresujemo lokalnu zajednicu i zaintrigiramo naše privrednike da se uključe u ovu perspektivnu djelatnost. Ovakvim manifestacijama trajno ćemo za Tivat i Crnu Goru vezati epitet eksluzivne nautčke destinacije na ovom dijelu Mediterana, a veoma me raduje što je na sajmu prisutan dio tivatskih privrednika koji prate trendove i potrebe marine Porto Montenegro što se razvija kao integralni dio našeg grada.“- istakle je Matijević dodajući da u Tivtu jahting-zajednica može naći konkuretne proizvode i usluge, kao i kvalitetan kadar za brodove. Ona je pozvala strance – učesnike MYBA sajma da ne obiđu ne samo sajam, već i cijeli Tivat i upoznaju se sa njegovom obalom, ljudima i bogatom pomorskom tradicijom.

Svečana ceremonija zvaničnog otvaranja „MYBA Porto Montenegro Pop Up Superyacht Show-a“, održaće se u subotu u 11 časova na mulu 1 Porto Montenegra.

Izvor:S. L.

Najčitanije