7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

11.Dani knjižare So začinjeni Knjigom o žućenici

Ovogodišnji 11. po redu Dani Knjižare So – dani obnovljenog gradskog knjižarstva i izdavaštva – knjižarska fešta, počela je u nedjelju na platou ispred Knjižare So, na glavnom hercegnovskom trgu, predstavljanjem Knjige o žućenici autora Maša Čekiča i Blaženke Vučurović u izdanju Knjižare So.

Feštovalo se i zbog činjenice da su tri književne nagrade – „Borisav Stanković“, „Pečat vremena“ i posebno „Branko Ćopić“ koju dodjeljuje Srpska akademija nauka i umetnosti – stigle uz Herceg Novi, za roman „Jedro nade“ Nikole Malovića.

Brojne posjetioce u ime domaćina pozdravio je Nikola Malović, koji je istakao značaj samonikle mediteranske trave žućenice, koja je postala brend a već jedanaest godina se održava kao gastromanifestacija „Žućenica Fest“ u Tivtu.

Prepoznao sam tu priču i odlučio sam je sa autorima pretočiti u knjigu, kazao je Malović.

„Još 2004.godine smo napravili prvu feštu, „Žućenica Fest“ pod motom Pjat od žućenice, koja je do danas prerasla u nešto više od obične gastro manifestacije. Ove godine učestvovao je veliki broj izlagača njih preko 25, koji su ponudili preko 250različitih jela od žućenice. Knjiga sadrži 120 recepata, uglavnom onih starih tradicionalnih, kao su naši stari spremali žućenicu“ – kazala je između ostalog koautorica Blaženka Vučurović.

Autor Mašo Čekić podsjetio je na značaj žućenice, kao prehrambene biljke koja ima ljekovita svojstva, kroz istoriju od devetog vijeka do danas.

11. Dani Knjižare So - Knjiga o žućenici
11. Dani Knjižare So – Knjiga o žućenici

„Žućenica nas je odvela u međunarodne vode, pa smo osvanuli na naslovnicama brojnih časopisa, u Francuskoj, Njemačkoj Italiji… na strane televiziske stanice, snimljeno je petnaest dokumentarnih emisija…žućenica je predstavljena i na Expo 2015. u Milanu.

Ova promocija je promocija nekog drugog života, od onog što smo navikli. Žućenica ljekovito bilje, jestiva trava, svugdje je oko nas, mi je nismo izmisli, nije ona krenula iz Boke, ima ona jako dug život pa je tako Gastronomska akademija Italije objavila listu od dest jela koji su obilježili svijet od Starog Rima do danas tako da je na trećem mjestu žućenica. Karlo Veliki donosi Dekret o obaveznom gajenju bilja u vrtovima, među kojim se našla i žućenica. Kada smo krećali sa ovom pričom nismo znali da je ona jedna od najcjenjenijih trava u Provansi, da italijani imaju koliko dana u godini toliko i recepata sa žućenicom..“ – kazao je između ostalog Čekić.

Na kraju večeri posjetioci su na kraju bili u prilici probati delicijije od žućenice.

Večeras 13.jula u 21 sat na platou ispred knjižare, biće promovisana knjiga soneta Velibora Fulurije „C`est la Life) (Se la Lajf) na francuskom i engleskom jeziku – u saradnji sa Frankofonskim kreativnim centrom „Avenir“.

Najčitanije