16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Sjećanje na poduhvate gospodara morskih dubina

Jugoslovenska podmornica HRABRI
Jugoslovenska podmornica HRABRI

Podmornica P-822 „Junak“ bezuspješno je satima pokušavala da se u podvodnoj vožnji, probije kroz kordon patrolnih brodova koji su obezbjeđivali ulazak u Boku Kotorsku. Zadatak koji je dobio njen komandant, poručnik bojnog broda Vojko Gorup, bio je da neopaženo prodre u Boku i „potopi“ ratne brodove na vezu u zalivu. Da ga u tome spriječe, zadatak su imali komandanti tri patrolna broda iz sastava 9.graničnog odreda JRM iz Kumbora koji su uspostavili patrolnu liniju na ulazu u zaliv i svojim sonarima pretraživali podmorje u potrazi za „neprijateljskom“ podmornicom.

Nakon što je satima bezuspješno pokušavao da se roneći, neotkriven sonarom „podvuče“ ispod patrolnih brodova i uđe u zaliv, Gorup je svoju podmornicu okrenuo, i uputio se južno ka Jazu. „Nigdje u naređenju ne stoji da ulaz u Boku moramo forsirati u podvodnoj vožnji!“ – rekao je komandant podmornice svojoj začuđenoj posadi i naredio promjenu kursa i povratak sjeverozapadno, prema Boki. Podmornica je izronila na površinu u tzv. ratnom trimu, pri čemu su joj samo paluba i toranj bili iznad valova. Vozeći tiho, samo na elektromotorni pogon i ploveći tik uz obalu Luštice, podmornica je uspjela da se neopaženo uvuče u zaliv i ispuni svoj vježbovni zadatak. Dok je ona ulazila u zaliv ispod rta Kabala, tri patrolca i dalje su je bjesomučno tražili sonarim u podmorju pred ulazom u Boku, a niko od njihovih posada nije se ni sjetio da bi podmornica možda, umjesto spod valova, mogla biti na površini mora.

Ova priča o nesvakidašnjem ishodu jedne vježbe kasnih osamdesetih godina prošlog vijeka, samo je jedna od brojnih koje su posjetiocima dans ispričali bivši jugoslovenski podmorničari na „Danu otvorenih vrata“ koji je priređen u Zbirci pomorskog nasljeđa marine Porto Montenegra u Tivtu.

Za kormilom podmornice HEROJ u Tivtu
Za kormilom podmornice HEROJ u Tivtu

Veliki broj gostiju, kako stranaca, tako i domaćih, čak i organizovane grupe djece školskog uzrasta iskoristile su priliku da besplatno obiđu najatraktivniji ovdašnji muzejski eksponat – podmornicu P-821 „Heroj“, blizanca podmornice „Junak“ sa početka ove priče, kao i Zbirku pomorskog nasljeđa.

Ispred Zbirke pomorskog nasljedja u Tivtu
Ispred Zbirke pomorskog nasljedja u Tivtu

Povod za „Dan otvorenih vrata“ bila je 87-ma godišnjica dolaska u Boku prvih jugoslovenskih podmornica, „Hrabri“ i „Nebojša“ koji su ovdje iz Velike Britanije gdje su izgrađene, stigle 8.aprila 1928 godine. Taj dan se decenijama obilježavao kao praznik među našim podmorničarima, a posjetioci Zbirke u Tivtu dans su imali priliku da vide niz muzejskih eksponata posvećenih ovom za najširu javnost prilično tajanstvenom, i tehnički složenom vidu ratne mornarice, te da iz prve ruke, od bivših podmorničara predvođenih kapetanom bojnog broda u penziji i predsjednikom NVO „Podmorničar“ Rajkom Bulatovićem, čuju priče o načinu života, rada i zanimljivostima iz podmorničke službe u nekadašnjoj JRM. Izložba je upotpunjena projekcijom adekvatnog video materijala o životu i radu na nekadašnjim jugoslovenskim podmornicama, iz arhiva Vojno-filmskog centra „Zastava“ iz Beograda.

Najčitanije