20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Gradska muzika Herceg Novi – proslava jubileja 130 godina

Centralna proslava povodom 130 godina rada Gradske muzike Herceg-Novi održana je u nedjelju 18. septembra u Sportskom centru u Igalu.

Svečanoj proslavi prethodio je defile od zgrade Opštine do Trga Nikole Đurkovića, u kojem je učestvovalo sedam gostujućih orkestara i domaćin Gradska muzika Herceg-Novi. Koncert limenih i duvačkih orkestara u Sportskom centru u Igalu otvorila je klapa Ragusa iz Dubrovnika.

Prisutnima se obratila predsjednica Opštine Herceg-Novi Nataša Aćimović, koja je kazala da su grad i muzika uvijek nalazili zajednički jezik i razumjeli se, što potvrđuje i Gradska muzika koja je živjela i živi kroz tri vijeka kao najstarije muzičko kulturno- umjetničko društvo u gradu.

-Novljani vole svoju Muziku. Novljani vole svoje mažoretke i zato su sinonim Herceg-Novog. Ovom posebnom svečarskom prilikom želim da srdačno pozdravim sve članove, i bivše i sadašnje, i zahvalim za sve što čine, što su činili i što će činiti za svoj grad. Dugujemo im posebnu zahvalnost jer su doprinijeli hercegnovskoj kandidaturi, za titulu Evropske prijestonice kulture, koju će Herceg Novi, iskreno se nadamo, osvojiti, poručila je predsjednica Opštine Herceg-Novi Nataša Aćimović.

Ona je podsjetila da je u znak priznanja za izuzetne rezultate i doprinos muzičkom životu grada, Skupština opštine Herceg-Novi Gradskoj muzici dodijelila najveće društveno priznanje, još davne 1964. godine, Oktobarsku nagradu grada.

U programu učestvovali su Gradska muzika Budva, Mestna godba Novo Mesto (Slovenija), Glazbeno-prosvjetno društvo Tivat, Gradska glazba Metković (Hrvatska), Mjesna  muzika Đenović, Gradski  orkestar i mažoretke Stolac (Bosna i Hercegovina) i Gradska muzika Kotor. Plesnu numeru izvele su članice KSC „Diano“ iz Herceg-Novog.

Hercegnovskа Grаdskа muzikа prvi nа

stup je imаlа 1. jаnuаrа 1886. godine. Od 1974. godine u sаstаvu Grаdske muzike je i sekcijа mаžoretki.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije