16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Dan Orjena

Dan Orjena
Dan Orjena

Proteklog vikenda planinarski klub „Subra“ iz Herceg – Novog, organizovao je jednodnevno druženje u planini posvećeno Orjenu i njegovoj budućnosti. Odaziv je nadmašio očekivanja organizatora, pa se za Vratlom okupilo preko 50 učesnika.

Preko prevoja Malo Vratlo na stazi koja vodi do planinarskog doma otvoreno je novo odmorište, „Starčevića serpentine“ četvrto po redu. U opremanju ovog odmorišta značajan doprinos dalo je Stambeno komunalno preduzeće iz Herceg Novog.

U planinarskom domu „Za Vratlom“ održan okrugli sto „Budućnost Orjena“, gdje su učesnici iz raznih struka i zanimanja dali značajan doprinos raspravi sa zajedničkim imeniteljem – posvećenošću Orjenu i njegovoj budućnosti.

Starčevića serpentine- Orjen
Starčevića serpentine- Orjen

Najveći broj izlaganja na temu je je bilo nefunkcionisanje Regionalnog parka Orjen, osnovanog još aprila 2009. godine. Učesnici skupa nisu imali priliku da čuju i drugu stranu, nadležne predstavnike lokalne uprave i javnih preduzeća.

Dan Orjena
Dan Orjena

Ocjena 15-tak učesnika okruglog stola „Budućnost Orjena” je da u Regionalnom parku Orjen, otkako je osnovan skupštisnkom odlukom 2009. godine, nije suštinski ništa učinjeno na njegoovj zaštiti, čak je park i ugrožen.

Dan Orjena
Dan Orjena

U takvim okolnostima ocijenjeno je i donjet zaključak „Ovakav ili sličan skup koji bi za temu imao Orjen, morao bi biti organizovan negdje uz more, budući da je onima koji odlučuju u naše ime o njegovoj sudbini očito preteško da ga makar u ovakvim prilikama stvarno i obiđu.“

Nakon okruglog stola organizovan je vrlo dobro posjećen planinarski uspon na vrhove Veliko Ćedilo i Grab, a zatim i ručak u domu za sve učesnike.

Najčitanije