10 C
Kotor

Slušaj online radio

„Život Molijera“ na tivatskim „Purgatorijama“

Predstavom „Život Molijera“ u produkciji Makedonskog nacionalnog teatra iz Skopja koja je sinoć izvedena na tivatskoj ljetnoj pozornici, nastavljen festival „Purgatorije“ u Tivtu. Komad po tekstu Mihaila Bulgakova i u režiji Aleksandra Popovskog, izveden je u takmičarskoj konkurenciji za nagrade ovogodišnjeg međunarodnog Festivala mediteranskog teatra što čini sastavni dio „Purgatorija“. U naslovnoj ulozi velikog francuskog komediografa i glumca Žan Batist Poklena, ponatijeg kao Molijer, u vrijeme kada je on bio direktor pozorišta “Palais-Royal” u Parizu, briljirao je Nikola Ristanovski, a cijela predstava temelji se na vječnoj temi – odnosu umjetnika i vlasti i borbi sa autonomiju umjetničke scene.

U komadu Makednosnkog narodnog teatra, pored Ristanovskovskog, igrali su i Saška Dmitrovska, Emil Ruben, Dragan Kostadinovska, Oliver Mitrovski, Marija Novak, Nikolina Kujača, Nina Deak Gačik, Igor Angelov, Deniz Abdula i Nikola Aceski.

Festival „Purgatorije“ nastavlja se velikim jazz koncertom Vesne Pisarović i Matije Dedića koji će biti priređen u subotu sa početkom u 21.30 sati na platou ispred Zbirke pomorskog nasljeđa u nautičkom centru Porto Montenegro.

Najčitanije