15 C
Kotor

Slušaj online radio

VIII Festival gudača u Kotoru

festival-gudaca

Pod sloganom “Muzika sa nama, u nama i oko nas“ od 3-10. jula trajaće VIII Festival gudača. Jedinstvena manifestacija koja ima međunarodni karakter, namjenjena je edukaciji mladih muzičara i njihovoj afirmaciji na putu profesionalnog napretka.

Takođe, ovaj fetival unaprijeđuje ukupnu kulturnu i turističku ponudu Boke Kotorske kroz prezentovanje kvalitetnih programa i tradicijskih vrijednosti naše zemlje. Festival prate radionice za obuku gudača svih profila, kamernu muziku i orkestar i odvijaju se tokom dana u Perastu. Polaznici seminara su mladi muzičari iz Crne Gore, Srbije, Rusije, Bugarske, Makedonije, Austrije, Ukraine, Albanije i Litvanije.

Pored radionica planirano je i sedam koncerata klasične muzike koji će se svake večeri održavati u Muzeju grada Perasta, Galeriji Solidarnosti i crkvi sv Pavla u Kotoru.

– Dosadašnji festivali su bili veoma zapaženi, a brojni ljubitelji klasične muzike su uz mlade umjetnike mogli da osjete atmosferu uzvišenog intelektualnog doživljaja kako našoj umjetnosti i dolikuje. Naš cilj je da i ove godine sa planiranim aktivnostima učinimo najviše za mlade muzičare vodeći isključivo računa o kvalitetu programa i kulturnoj ponudi koja zavredjuje pažnju – ističu organizatori.

Radionice vode istaknuti pedagozi, eminentni muzičari i dugogodišnji prijatelji Festivala gudača, Arkadij Winokurov i Georg Baich iz Beča, Miša Bereznitski iz Moskve, Aleksandar Latković iz Beograda, Lilia Ilieva iz Bugarske i Vujadin Krivokapić sa Cetinja. Koncertni program počinje nastupom studenata sa Konzervatorija iz Beča. Pod sloganom “Pozdrav iz Beča“ nastupiće trio koji čine Lalita Svete – violina, Maike Clemens – violončelo i Iliana Stojanova –klavir. Oni će se u Muzeju grada Perasta, 4. jula u 21 h, predstaviti publici sa djelima Baha, Paganinija, Popera i Bramsa.

VIII Festival gudača se odvija pod pokroviteljstvom Opštine Kotor i čini jedan od pratećih segmenata Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Najčitanije