“Venecijanski sindrom” u Kotoru

Venecija
Venecija

Dokumentarni film “Venecijanski sindrom” reditelja Andreasa Pichlera, koji govori o uticaju masovnog turizma, prije svega ogromnog broja posjetilaca/ki s kruzera, na svakodnevni život Venecijanaca/ki, biće prikazan u utorak 1. novembra 2016. u 20 sati u Kinu Boka – Kotor. Ulaz je besplatan, prevod na hrvatski jezik.

Projekcijom filma obilježićemo Svjetski dan gradova – World Cities Day (31. oktobar), poručuju organizatori.

Inače, film je već prikazan u Kotoru u aprilu 2014. ali zbog velikog interesovanja i aktuelnosti teme ponovo će biti prikazan. Projekcija filma omogućena je kroz projekat StroNGO.

Nakon projekcije filma postoji mogućnost diskusije o iskustvima građana/ki i izazovima sve većeg obima turističkih posjeta (naročito kruzerskih) sa kojima se i Crna Gora, kao sve popularnija turistička destinacija, suočava. Ideja diskusije je da se, sa različitih aspekata – ekonomskih, ekoloških i socijalnih – sagledaju izazovi usklađivanja ekonomskog razvoja sa drugim kvalitetima i vrijednostima života u lokalnim zajednicama.

Film je prikazan na Berlinale-u, DOK Leipzig-u, Festivalu Dei Popoli u Italiji, DocVille-u u Belgiji i na festivalu DocAviv u Izraelu.

Organizacija projekcije dokumentarnog filma “Venecijanski sindom” u Crnoj Gori je rezultat saradnje: Expeditio, JU Kulturni centar“Nikola Đurković”Kotor i NVO Kinookus Dubrovnik.

Dobrodošli poručuju iz NVO EXPEDITIO !!!

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.