15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Urban Nova proslavila prvih pet godina

urban nova

U komuni Orka u Herceg Novom subotu, 17.02. pred okupljenim prijatejima i saradnicima predstavljen je petogodišnji rad i aktivizam nevladinog udruženja Urban Nova.

Ideja o NVU Urban Nova rođena je iz želje i potrebe da se kao građanke angažujemo i osmišljavamo takve programe za različite ciljne grupe građanstva, u cilju tematizovanja revitalizacije javnih prostora i njihovo korišćenje kao urbanih resursa u službi kvalitetnijeg života naših sugrađana.

Svim okupljenima, na početku predstavljen je  plan za 2018. gde će u okviru projekta “Gerijartrija” podržanog od strane Evropske unije, Austrijske agencije za razvoj i austrijskog  i crnogorskog Crvenog krsta, biti osmišljene kreativno- rekreativne i terapijske aktivnosti za naše starije sugrađane.

Tokom 5. godina rada, zaključeno je da se građanska svest i aktivizam najbolje podstiče kroz kreativnost. Poruku i pouku nabolje su ostavljale kreativne intervencije i aktivnosti naših najmlađih sugrađana, ali i onih nešto starijih, na različitim otvorenim i zatvorenim javnim prostorima.

Prvi samostalni projekat „Doin’ it in the park“ realizovan je 2014. sa ciljem zaustavljanja propadanja Parka Boka, gde smo tokom 3 meseca sarađivale sa velikim brojem osoba dobre volje koje su želela svoja znanja i veštine da podele sa okupljenim mališanima i njihovim roditeljima. Takođe, odlična  saradnja uspostavljena je i sa ustavnovama i organizacijama i javnog, privatnog kao i civilnog sektora. Urađeno je preko 40 različitih aktivnosti: radionica, organizovanih igranja sportkih i društvenih igara, kao i aktivnosti čišćenja i spremanja parka.

Iste godine u junu kroz aktivnost „U Herceg Novom želim da…“ upitali smo naše sugrađane šta je to što im je potrebno kako bi Herceg Novi postao grad u kojem se lepo živi. Istraživanje smo ponovili i 2016. u decembru, a odgovori građana ticali su se uglavnom kulturno- zabavnog života, kao i pristupačnosti i uređenosti javnih prostora.

U septembru 2014. je, u saradnji sa NVO Omladinskim kulturnim centrom, organizovan prvi „Parking day“ u Herceg Novom, dan kada se u različitim gradovima po celom svetu izabrani parking prostori pretvore u mesta za kreativnost, saradnju i druženje građana.

Manifestacija povodom Međunarodne dečije nedelje (prva nedelja oktobra)  „Herceg Novi- grad po mjeri djeteta“ pod parolom „Volim što sam dijete jer…“ prvi put je realizovana 2014. u saradnji sa JUK Herceg Fest i osnovnim školama, kao i TV Bokom. Dobijeni odgovori od dece prikupljeni u školi i na samoj manifestaciji emitovani su na skoro svim lokalnim medijima.

Herceg Novi- grad po mejri djeteta, organizovan je i 2015, 2016 i 2017. u saradnji sa akterima sva tri sektora u cilju produkcije što raznovrsnijeg programa za decu. Tokom navedenih godina, manifestaciju su obeležili: 3×3 turnir u košarci na Karači, kreativni nastupi dece u Gradskoj kafani, kao i na sceni OŠ Dašo Pavičić, izložbe dečijih radova, maskenbal, ali i postavljanje kućica u funkciji malih besplatnih biblioteka uz pomoć volontera iz SMŠ „Ivan Goran Kovačić“.

Dalje, u novembru 2014. kroz projekat „Ekotopia“ započinjemo priču o povezivanju različitih ženskih inicijativa i organizaciju i stvaranje budućih saveza, ali i prijateljstava. Tokom 3 meseca održano je 10 radionica, okupljeno više od 10 osoba koje su želele da svoje veštine pokažu drugima (dekupaž, oslikavanje stakla, izrada analognih crno- belih fotografija, izrada nakita…), radionice je posetilo više od 100 osoba i napravljena je publikacija „Ekotopia- kreativno jaka“. Predmeti nastale na radionicama, kao i na organizovanim druženjima, izloženi  su, u saradnji sa Organizacijom žena Hercg Novog i NVO „Mladi Romi“, na Novogodišnjem bazaaru, a delom i na „Maloj fešti od narandže“ 2015. u saradnji sa NVO „Ruke“

2014. godinu zatvorili smo akcijom „Kišobranjenje“ gde je dekorisanim starim krišobranima, zajedno sa NVO OKC i Hercegnovskim pozorištem, ukazano na paradoksalnu situaciju da sa jedne strane postoji puno napuštenih objekata ostavljenih zubu vremena, a sa druge strane postoje organizacije kojima je prostor neophodan kako bi dalje programirale svoje aktivnosti.

Kraj 2015. obeležavaju radionice sa ženama „Chez Godot“ kojima se informiše adaptacija Bekotovog „Čekajući Godoa“ u ženskoj postavi.

U 2016. ulazimo kao partnerska organizacija u evropskim projektima: trogodišnjem StroNGO- Doprinos razvoju snažnijeg civilnog društva u Boki Kotorskoj” i dvogodišnjem “Western Balkan Creative Clash”.

U okviru projekta Strongo učestvujemo, ali i organizujemo obuke, sastanke, radionice, okrugle stolove i studijske posete predstavnika organizacija nezavisne kulturne scene u Herceg Novom, Boki Kotorskoj, kao i u regionu. Akcijom “Javno o urbano- prostornom” opet obeležavamo napuštene objekte i ukazujemo na problem koji se tiču nedostatka prostora za aktivnosti organizacija koje se bave kulturom.

Iste godine, samostalno nastavljamo projekat “Ekotopia” tokom kojeg u dva navrata rezidencijalno okupljamo žene na radionicama pokreta i izrade suvenira.

Akcija „12h Re:Hub“ u kojoj smo zajedno sa mnogim pojedincima i organizcijama iz Herceg Novog učestvovale, predstavljala je dobar zaključak našeg rada i aktivizma u 2016.

Nova 2017. počinje sa projektom “Ošarenimo grad” kroz koji su podržane tri omladinske inicijative, odnosno kreativne intervencije kroz koje je Herceg Novi trebao postati bolje mjesto za život- oslikana su 2 murala i realizovana aktivnost projekcije i razgovora na temu “Film i/ili knjiga”. Aktivnosti ovog, kao i međunarodnog projekta WBCC, upućuju nas na dijalog sa institucijama gde pored pitanja o prostoru za nezavisnu kulturnu scenu našeg grada, otvaramo i pitanje korišćenja javnih površina u neprofitne svrhe.

Projektima “Moramo li ga čekat’?” i “Why wait” osigurali smo nastavak istraživačkih radionica, postavljanje na scenu istoimenog ženskog odgovora na “Čekajući Godoa”, kao i izvođenje predstave na alternativnim scenama u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu i u Centru kulute u Trebinju.

Tokom juna sa  forum- teatar predstavom No hate school dece iz OŠ “Orjenski bataljom” iz Bijele uzimamo učešće na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu.

Avgust provodimo dajući podršku grpi organizacija u pripremi dela programa na festivalu Španjola 2017. koji isto može biti izjava o našim vizijama u kom pravcu korišćenje javnih resursa treba da ide.

U periodu septembar- decembar urađene su 3 umetničke intervencije u neumetničkim sredinama, a u cilju unapređivanja društvenih odnosa i komunikacije korisnika tih organizacija. Rezultati su, u vidu izložbi i nastupa dece prikazani široj javnosti. U okviru projekta WBCC ostvarena je još i studijska poseta i učešće naših saradnika na obuci AIO Lab, kao i na završnoj Međunardonoj konferenciji.

Naš rad predstavljen je i tokom festivala umetnosti, filozofije i politike: TransEuropa- organizovanjem decentralizovanog događaja u Herceg Novom u sklopu TransEuropa Open.

Upriličeno obeležavanje rada i aktivizma NVU Urban Nova realizovano je kroz projekat Strongo, podržan kroz program Evropske unije IPA 2014 Civil Society Facility Montenegro.

Najčitanije