13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

U završnici 32. Međunarodnog festivala „Dani muzike“ veče operskih arija

Dani Muzike 2015
Dani Muzike 2015

Koncertom pijaniste Borisa Kraljevića, sopranistkinje Nensi Juen iz Hong Konga, baritona Martina Nga iz Singapura i violinistkinje Jong Ju Li iz Južne Koreje sinoć je u Dvorani „Park“ završen 32. Međunarodni festival „Dani muzike“.

Bilo je to veče arija iz opera Don Paskvale i Lučija od Lamermura G. Donicetija, Travijata, Rigoleto i Aida Đ. Verdija, Figarova ženidba V.A. Mocarta, Puritanci V. Belinija, Lastavica Đ.Pučinija i druge. Pijanista Boris Kraljević je izveo Šopenov Nokturno op.27, br. 1, cis-mol.

U ime Opštine Herceg Novi i „Herceg festa“ koji je bio producent Festivala, umjetnicima, učesnicima „Dana muzike“ zahvalio se dramski pisac Stevan Koprivica na, kako je rekao, predivnim večerima u kojima su ispunili grad zvucima muzike koju nemamo priliku baš često da čujemo. Zahvalio se i maestru Borisu Kraljeviću koji je decenijama alfa i omega Festivala i koji ga na maestralan i suptilan način profilira.

– Moj zadatak je da zatvorim ovaj Festival . Prije nego što to uradim želim da kažem da ja ovu manifestaciju ne bih nazvao festivalom, jer to podrazumjeva neko takmičenje. Nije ovo ni revija seriozne muzike. Dani muzike su plemenita misija. Dani muzike ovom gradu i ovoj zemlji podaruju zrno plemenitosti koju u ovim vremenima svi traže. Ova misija traje i trajaće godinama i zbog toga ja neću da zatvorim ovaj festival jer je ovo večeras početak novog festivala, a do tada će biti samo jedna mala muzička pauza.

Dani Muzike 2015
Dani Muzike 2015

Predsjednica Savjeta Festivala Milena Lučić je ocjenila da je i ove godine Festival imao visok umjetnički nivo. – Ni tropske vrućine nisu spriječile našu divnu publiku da dođe u ovolikom broju. Vidjeli ste po njenoj reakciji i dugim aplauzima da je ovo bilo jedno izuzetno veče vrhunskih umjetnika. Svi smo uživali, kazala je Milena Lučić.

Vidno zadovoljan bio je i umjetnički direktor Festivala Boris Kraljević . I on smatra da o kvalitetu manifestacije najbolje govori publika, koja ih je s pažnjom i uživanjem pratila svih šest koncertnih večeri.

-Veoma mi je bitno da se govori o „Danima muzike“, a ovih dana sam samo čuo riječi pohvale na račun prethodnih festivalskih večeri. Svi učesnici festivala su oduševljeni ne samo ovom manifestacijom, već i gradom , morem i najboljom publikom. Svi oni pronose najbolji mogući glas i svoje impresije širom svijeta o Herceg Novom i Festivalu.  To nam je dodatni podstrek da nastavimo na ovaj način, a nadam se da će to biti podstrek i onima koji nas podržavaju .

Kraljević je izrazio nadu da će od naredne godine program Festivala obogatiti većim brojem koncerata i kamernim i simfonijskim orkestrima . Za šest festivalskih večeri, op 10. do 20. jula, nastupilo je 16 umjetnika iz Evrope i Azije.

Najčitanije