15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Tonko Maroević i Lirsko čitanje Gorskog vijenca – A da što je, nego maštanije

Tonko Marojević

Književni program 31. festivala Grad teatar biže otvoren u ponedjeljak, 10. jula, u 21 sat na Trgu pjesnika predavanjem Tonka Maroevića “Lirsko čitanje Gorskog vijenca – A da što je, nego maštanije”.

“Ovo je jedan od ovogodišnjih programa kojim obilježavamo jedan od najvažnijih jubileja u kulturi kojoj pripadamo i prostoru sa koga potičemo – 170 godina od prvog izdanja Gorskog vijenca (Beč, 1847)”, podsjećaju iz organizacije festivala.

Tokom istoimenog predavanja, izloženog u prvoj polovini godine u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti, Maroević je između ostalog, istakao:
“Gorski vijenac je apsolutno remek-djelo. Može se, kaže, tumačiti na razne načine. Možda Deretićeva zadnja formulacija da je to svojevrsno enciklopedijsko djelo, otvara najšire mogućnosti i perspektive da se na Gorski vijenac gleda sa svih rakursa, registara izraza, kakve Njegoš upotrebljava”.

Tonko Maroević je hrvatski akademik, pjesnik, esejista, prevodilac, istoričar umjetnosti, istraživač savremene umjetnosti, autor brojnih monografija, te likovni i književni kritičar.

Diplomirao je komparativnu književnost i istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1963. godine, gdje je 1976. stekao i titulu doktora nauka odbranom teze Likovna umjetnost u hrvatskoj knjiženovnosti od moderne do danas.

M.M.

Izvor:rtv budva
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije