7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Tematski izlog Knjižare So o moru

mlecni-put-okeana-sonja-lapatanov~472208

Tematski izlog hercegnovske Knjižare So u narednih 7 dana biće posvećen knjigama o moru.

„Nismo primijetili da bilo koja knjižara pravi tematske izloge, pa držimo da je to naša dosjetka na koju smo s razlogom ponosni“, kaže Nikola Malović, PR Knjižare So.

U tematskom se dakle izlogu nalaze knjige za djecu, lijepa književnost, istorija, i ozbiljne studije, poput Muka svetskog mora. Poslušajmo samo neke od plavo-bijelih naslova:

Milica ide na more, Aca pravi gusarski brod, More – moja prva knjižica, Piratska galija, Priča o brodovima, Večeras na Titaniku, Kristifor Kolumbo, Kapetan Kuk, Priča o piratima… – naslovi su slikovnica i knjiga za djecu.

Serijal Korak po korak nam donosi i nezaboravnu priču Gusarske pustolovine. Na vrhu Tmurnog ostrva nalazi se zatvor za gusare. Iz njegovih mračnih tamnica niko nikada nije pobjegao. Najpoznatiji zatvorenik bio je zloglasni kapetan Šiljak koji je bio toliko zloban da su ga i ostali gusari mrzjeli. Knjiga Gusarske pustolovine nudi nam odgovore na pitanja: kako će kapetan Šiljak pobjeći iz dobro čuvanog zatvora, ko će postati gusar godine kao i gdje se krije zakopano blago? Izdavač je Laguna.mlecni-put-okeana-sonja-lapatanov~472208

Slijedi istorija: Knjiga o piratima Čarlsa Elmsa, Pomorski život na jedrenjacima i parobrodima, kapetana Vlada Ivelića, jednog od posljednjih Bokelja koji je plovio na jedrenjacima; Vekovi srpskog pomorstva, Mediteranska zagonetka – knjiga o Boki i Bokeljima, potom Najveće pomorske bitke u istoriji, Slomljeni periskop – ispovijest jednog podmorničara, 12 vjekova Bokeljske mornarice – fotomonografija grupe autora, Ekspedicija Kon-Tiki, istinita priča o tome kako su pet Norvežana i jedan Šveđanin, 1947, preplovili Pacifik na splavu od balze, i time dokazali nevjerovatnu teoriju da su se južnoamerikanci od 9. do 12. vijeka selili na korama od oraha da bi naselili Polineziju, udaljenu fantastičnih 8.000 km.

Priče o moru Iva Andrića uvode nas u ozbiljnu literaturu koja za cilj ima da glorifikuje more. Slijede Starac i more Ernesta Hemingveja; Ušće okeana Jovice Aćina; Drugo more Klaudija Magrisa; Poduhvat Indija Erika Orsena; Svetlo između okeana M. L. Stedmana; Ostrvo na dva mora – antologija kratkih priča o moru iz pera najboljih svjetskih pisaca…

Pred našim ekskluzivnim čitaocima nalazi se knjižarski kuriozitetni biser, putopis Vasko da Gama, koji govori o čovjeku čije je ime i danas sinonim za ponos, puna jedra, rizik mora i neizvjesnost koju poznaje svaki pustolov. U djelu upoznajemo Vaska da Gamu kao karakternog i teškog čovjeka, koji se uvijek iznova zaklinjao sebi da će izlaziti na more makar ga razbilo o hridi, ali da će ipak pronaći put za Indiju. Autor je K. Kunjin, a izdavač Admiral buks.

Mlečni put okeana Sonje Lapatanov putopis je koji obuhvata uniju indonežanskih ostrva, jedan nevjerovatan prostor kontrasta koji nam je predstavljen kao čudnovato mjesto. Ovom knjigom autorka želi da pošalje poruku ne samo avanturistima i zaljubljenicima u nepoznato, već i novim generacijama željnim neobičnih putovanja, da je Indonezija zemlja koju je nemoguće preskočiti, niti obići, jer je njen geografski položaj između Indije, Pacifika, Kine, Japana i Australije čini nezaobilaznm destinacijom. Izdavač je Dereta.

Knjiga Muke svetskog mora priča je u kojoj su naučnici glavni junaci. Sa humorom, stilom i moćnim osjećajem za istoriju, Alana Mičel, autor djela, vodi nas u čudesni istraživački pohod ispod površine najvećeg životnog staništa planete Zemlje. Putujući po svijetu, od australijskog Velikog koralnog grebena do Meksičkog zaliva, Kine i Zanzibara, Mičelova otkriva krizu koja stalno raste ispod svjetskog mora, i objašnjava njene posljedice za budućnost. Izdavač Muka svjetskog mora je Geopoetika, u nagrađenoj ediciji Ekopoetika.

Pomorski leksikon prvi je stručni leksikon koji kompleksno obrađuje pomorstvo. Glavni dio obrađuje sve ono što je važno za brodove, brodarstvo i brodogradnju, za manevrisanje, mornarske vještine, navigaciju, kartografiju, ekologiju i biologiju mora, geografska otkrića. U Pomorskom leksikonu posebno mjesto posvećeno je osobama koje su se istakle u nekom od područja pomorstva. Kao takav pomorcima će poslužiti kao stručni podsjetnik a ostalima kao korisno štivo za upoznavanje grana pomorstva i pomorske terminologije.

Pomorstvo Boke Kotorske na slikama Bazija Ivankovića potpisuje Željko Brguljan, koji iz svoje autorske vizure kazuje o životu našeg najpoznatijeg mariniste, kapetana Vasilija Ivankovića, slikara specijalizovanog za votivne motive brodova. Knjiga obiluje kolor reprodukcijama stotina i stotina platana koje je Ivanković za života naslikao, a dati su i podaci o kojim se jedrenjacima radi, i u čijem su vlasništvu te slike danas.

Najčitanije