13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

„Talasi Nila“ u Tivtu i Herceg – Novom

Operosa
Operosa

Gudački kvartet iz Egipta koji će nastupiti pod nazivom „Talasi Nila“, predstaviće se publici koncertom u Luštica Bay-u kod Tivta u četvrtak, 18. avgusta u 21 sat.

Na programu su djela Hendla, Vijenjavskog, Betovena i Mendelsona. Koncert ovog sastava pod nazivom „Trenutak za klasiku“ noć ranije, u srijedu 17. avgusta, biće izveden na otvaranju renomiranog opera festivala „Operosa Montenegro“ u Herceg Novom.

Nastup talentovanih egipatskih umjetnika u Crnoj Gori omogućio je predsjednik borda kompanije „Orascom Development Holding“ Samih Saviris. „Orascom“ u Crnoj Gori ima dvije kompanije – Luštica Development i OHM Mamula Montenegro i one su ove godine generalni sponzori Operosa festivala u Herceg Novom.

Ansambl „Talasi Nila“ čine renomirani umjetnici Basma Edress, Islam Elhefnawy, Islam Abd El Aziz i Hassan Moataz. Umjetnici dolaze sa prostora koji nema tradiciju evropske klasične muzike već osobeni stil, pa je za njih klasika veoma inspirativna i uzbudljiva. Egipatska violinistkinja Basma Edress trenutno je koncert majstor Oklandskog simfonijskog orkestra i muzički je direktor Aswat ženskog ansambla, specijalizovanog u izvođenju tradicionalne arapske muzike. Studirala je na „Džulijardu“ u Njujorku. Islam Abd El Aziz je aktivan kamerni muzičar koji svira violu a trenutno pohađa doktorske studije. Čelista Hassan Moataz se usavršavao na čuvenim radionicama Rostropoviča, Buleza i Jojo-Maoa. Radi u Kairu.Violinista kvarteta Islam Elhefnawy je solista mnogih orkestara u Kairu, Kataru i Aleksandriji a trenutno je član ansambla Katarske filharmonije. Bio je član Mediterranean Sea orkestra, West Eastern Divan orkestra, a ovo je njegov prvi nastup na Balkanu.

Pored „Operosa Montenegro“ festivala, Luštica Development je i ove godine sponzor renomiranih internacionalnih festivala „KotorArt“ i „Purgatorije“ Tivat.

Najčitanije