16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Svjedočenja prošlosti Perasta

Plakat porodica Širović muzej Perast
Plakat porodica Širović muzej Perast

“Svjedočenja prošlosti Perasta – porodica Širović – pomorci, trgovci, pisci i diplomate” – naziv je izložbe Muzej grada Perasta organuzuje u subotu 21.maja u 18 sati u okviru proslave desetogodišnjice nezavisnosti i hiljadu godina državnosti i manifestacije “Noć muzeja”.

Autorka postavke je etnološkinja Danijela Đukić, a pored nje na izložbi će govoriti kustos kotorskog pomorskog muzeja u penziji Petar Palavršić i direktor OJU “Muzeji” Andro Radulović.

„Izložba predstavlja članove porodice Širović, pomorske kapetane na jedrenjacima, kapetane austrijskog Lojda, ali i članove porodice koji su, i kao pisci, svojom riječju i djelom, ostavili dubok i neizbrisiv trag u istoriji svog grada. Na izložbi će biti prikazane fotografije, pisma, arhivska građa, model jedrenjaka, slike jedrenjaka i portret Martina Širovića. Članovi porodice Širović bili su pomorci, trgovci, pisci i diplomate. Pripadali su kazadi Perojević što potvrđuje dokument u spisima opštine Perast iz XVIII vijeka. Ovom izložbom Muzej grada Perasta nastavlja dobru dugogodišnju praksu i čuva od zaborava stare peraške porodice, a ujedno iznosi nove podatke o njima kao rezultat istraživačkog timskog rada” – stoji u najavi izložbe.

U muzičkom dijelu će nastupiti profesori ŠOSMO “Vida Matjan”  iz Kotora.

Najčitanije