14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Svečana promocija televizijskih spotova Ženske vokalne grupe “Harmonija”

Svečana promocija televizijskih spotova Ženske vokalne grupe “Harmonija” iz Budve će se održati u ponedjeljak, 3. oktobra 2016. u 19,30 sati u hotelu “Mogren”.

Harmonija Budva
Harmonija Budva

Na promociji će govoriti: doc.dr Srđa Popović – predsjednik Opštine Budva, Branka Medin – predsjednica ŽVG “Harmonija”, Tijana Kotarac – predstavnica TOB-a, Dušan Medin – arheolog i menadžer za kulturu i medije u kabinetu predsjednika Opštine, Miloš Boreta – dramaturg i Zoran Fatić – fotograf, reditelj spotova i vlasnik filmskog studija “Vizija natura” iz Podgorice. Voditelj večeri je novinar Dušan Vujović.

Ovaj svečani događaj, pored “a capella” nastupa grupe “Harmonija” upotpuniće i solo tačke Dušice Kordić na violini i Nikole Franete na gitari.

Događaj su podržali: Opština Budva, Hotelska grupa “Budvanska rivijera”, JP “Morsko dobro”, Turistička organizacija opštine Budva, INFOMONT Budva i JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje Budva.

Ženska vokalna grupa „Harmonija“ je osnovana 1983. godine u Budvi, kao vokalna grupa KUD-a „Kanjoš“ u čijem je sastavu radila sve do 1989. godine, kada se osamostalila i dobila ime Harmonija po plavokosoj kraljici, ženi feničanskog kralja Kadma, osnivača Budve, po mitskoj legendi. Ona je bila oličenje plemenitosti, mudrosti i ljepote. To je inspirisalo jednog od najpoznatijih akademskih književnika Crne Gore, pokojnog Čeda Vukovića, da napiše poemu „Kad zapjeva budvanska Harmonija“.

Nakon audio kasete izdate 1994. godine, 2 CD-a sa instrumentalnom pratnjom (2001. i 2013) CD-a sa „a capella“ izvođenjem 2007. (kompozicije obojenim mediteranskim i etno zvukom), 2009. godine snimaju 18 televizijskih spotova na najatraktivnijim lokacijama Budve i Petrovca. Reditelj spotova je bio Husein Bato Dukaj, a oni se i danas emituju u okviru muzičkih emisija RTCG -a .

2015. godine nastaje sedam novih spotova za pjesme sa novog CD-a. Reditelj je Zoran Fatić, vlasnik privatnog studija „Vizija natura“ iz Podgorice.

Iako je cilj prije svega promovisanje mediteranske kulture i tradicije, njihov repertoar prevazilazi „primorske melodije“.

„Harmonija“ u svom sastavu danas ima 11 članica.

Za 33 godine postojanja i rada grupa je imala preko hiljadu nastupa, nagrađivana je i uvijek rado slušana i pozivana.

Za veći dio kompozicija tekst i muziku je napisala Mirjana Pajović, umjetnički rukovodilac grupe od osnivanja.

 

Najčitanije