12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Startuje 12. Guitar Art Summer Fest

sa pressa

Koncertom Fado Iberia – Manuel de Oliveira (klasična gitara), Kristina Aguap (vokal) večeras u 21 sat  nas Trgu Mića Pavlovića u Herceg-Novom biće otvoren 12. Međunarodni ljetni festival gitare – Guitar Art Summer Fest (GASF).

Moto ovogodišnjeg festivala su “Gitarske interakcije” koje spajaju i okupljaju različite elemente u jedinstvenu cjelinu.

Direktor GASF a Boško Radojković je na današnjoj konferenciji za novinare istakao da festival koji već ima zavidnu tradiciju, uz podršku grada, ima svijetlu budućnost.

“Nastavljamo da se razvijamo na pravi način, medijski pokrivamo cijelu Crnu Goru, a sa programom zaista prevazilazimo okvire sa kojima smo krenuli prije dvanaest godina. Vidimo svijetlu budućnost i srećan sam zbog toga što i Opština i publika, i kulturni poslenici i oni koji žive i rade ovde i dalje GASF prepoznaju kao prijatelja, partnera i sastavni dio kulture ovoga grada,” poručio je Radojković i istakao da bez pomoći Opštine i Turističke organizacije Herceg Novi festival ne bi bio moguć.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu Ana Zambelić Pištalo je rekla da je, podržavajući organizaciju festivala, Opština Herceg Novi još jednom potvrdila da će, u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima, vrednovati kvalitet. Ona je naglasak stavila na prateći program festivala, prvenstveno na izložbu posvećenu južnoameričkom „Šopenu gitare“, paragvajskom gitaristi i kompozitoru  Augustinu Bariosu Mangoreu.

Direktor Turističke organizacije Herceg Novi Pavle Obradović je je ustvrdio da organizatori GASFa “već dvanaest godina rade izuzetno dobar posao za turističku ponudu Herceg Novog”.

U hotelu „Sun resort“ koji je prijatelj festivala biće organizovana tri koncerta što znači da je i ovaj hotel jedno od mjesta GASF, kazala je direktorica Rita Lukač.

U okviru 12. Guitar Art Summer Festa pored “Fado Iberia”, nastupiće španski flamenko “Alfonso & Miguel Linares Flamenco Sextet”, “Vox2feel Duo”, “Vlada & Bajka”,i “Sensartik trio,.

U utorak veče na Kanli kuli nastupiće Parni valjak.

U okviru pratećeg programa u galeriji Sue Ryder večeras će biti otvorena izložba fotografija “Život i djelo Augustina Bariosa “, posvećena najpoznatijem paragvajskom gitaristi i kompozitoru klasične muzike.

Kao i prethodnih godina, za zainteresovane biće organizovane radionice i master klas.

Jedinstveni izraz Iberije

Grasa Kosta Masedo iz ambasade Portugala u Beogradu je rekla da je prvi put u Herceg Novom i da je prijatno iznenađena ljepotom grada i obale, istakavši da ovo nije prvi put da portugalska ambasada sarađuje sa festivalom, ali da ove godine njeno učešće ima poseban značaj.

“Proslavljamo desetu godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Crnom Gorom tako da je ovaj koncert posebno organizovan u čast tog jubileja. Predstavićemo fado muziku, kao glavni izraz portugalske kulture koji spada u nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO-a čine ga karakterističan spoj glasa i gitare”, kazala je Masedo..

Gitarista Manuel de Oliviera je rekao da će ovo biti prvi zajednički koncert sa Kristianom Aguas, kao „Fado Iberia“. On je i samouki kompozitor, a stvara pod uticajem džeza, potugalske i flamenko muzike i mediteranskog zvuka.

“Pokušali smo da napravimo neku fuziju ovog jedinstvenog izraza Iberije miješajući flamenko i fado zato što imaju isti osjećaj i ambijnt”, kazao je de Oliviera.

Izvor:S.K.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije