3 C
Kotor

Slušaj online radio

U štampi četvrto izdanje romana „Jedro nade“

Jedro nade-Nikola Malović
Jedro nade-Nikola Malović

Izdavačka kuća „Laguna“ iz Beograda saopštila je da je u štampu pustila već četvrto izdanje romana „Jedro nade“, poznatog bokeljskog pisca Nikole Malovića.   

Riječ je o prošlogodišnjem najnagrađivanijem romanu koji je osvojio čak tri prestižne književne nagrade: „Borislav Stanković“, „Pečat vremena“ i nagradu Srpske akademije nauka i umjetnosti „Branko Ćopić“.

Radnja romana „Jedro nade“ prati Nikolu Smekju, ambicioznog modnog industrijalca iz Barija, koji se na poziv gradonačelnice, vraća u Perast, grad svojih predaka da bi pokrenuo i oživio tradicionalnu proizvoidnju mornarskih majica. U svijetu koji potpuno zavisi od tehnologije, evoluirani Google preuzeo je ulogu Bohga, pa nadgleda sve i svakoga. Šjor Smekja uspijeva da brodi digitalnim lavirintom, otkriva kako je plavo-bijeli dezen nastao na Mediteranu i kojim to čudom, uporno opstaje kroz vjekove. U najljepšem zalivu na svijetu, junak se zaljubljuje u neobičnu mještanku koja će mu otkriti ne samo tajne baroka, već i da je ljubav jedino što interner ne moe još uvijek da zabilježi i arhivira…

Malović je u „Jedro nade“ utkao logiku primorskog načina života i ispleo ljubavnu priču u srcu urbane barokne bajke. Njegov roman je čudesna povijet o čuvenom dezenu mornarske majice koji je posta globalni brend, a u čiju istoriju su umiješani Jevreji, katolički kraljevi i otkriće Amerike.

Najčitanije