12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Sofisticiran i osobeni pjesnički izraz Pauline Lanzerotti

Veče poezije Lanzerroti

Paulinina pripovjedačka proza, budući da je kratka priča primarna forma njenog proznog izražavanja i interesovanja, je na početku. Tek se nazire dalji razvoj njenog stvaralaštva u oblasti ovog žanra. Paulinina poezija je nešto drugo. Piše relativno dugo, njene poetske teme i interesovanja precizno su definisani, a pjesnički izraz u velikoj mjeri sofisticiran i osoben- kazao je dr Miomir Abović, sinoć predstavjajuči literarno stvaralaštvo Pauline Lanzerotti, Tivćanke  koja već 17 godina živi i radi kao arhitektica u Zagrebu, a pritom se veoma uspješno bavi i književnošću.

Upravo na inicijativu Abovića, univerzitetskog profesora i doktora lingvistike i književnosti, priređeno je književno veče ove mlade umjetnice u njenom rodnom gradu, a Tivćani su u velikom broju pohrlili da čuju Paulininu pjesnilk riječ, pa se u galeriji ljetnjikovca Buća-Luković, sinoć tražilo mjesto više.Lanzerotti već duće pipe pjesme koje do sada najčešće i nije objavvljivala, a izbor najboljih od njih uskoro će se naći u prvoj njenoj zbirci poezije.

Poželjevši dobrodošlicu, publici se obratio direktor Centra za kulturu Tivat Neven Staničić:

„Uspjeli smo da je ugrabimo da bi napravili ovu veče koju  odlažemo onoliko koliko ona odlaže da izda svoju knjigu. Paulina piše, to je iznenađenje za one neobavještene, a za one koji prate malo bolje, imali su već više prilika da se u to ubijede, a jedna dosta ubjedljiva bila je upravo u ovom objektu prije nekoliko godina, a takođe i objavljena je u “Antologiji pjesništva manjina Crne Gore”. Imao sam čast da budem selektor tog izdanja i da i tu zapazim ono što Paulina radi. Interesantna je stvar da za sve živo postoji škola, osim za poeziju. To vas niko ne može naučiti, to možete imati ili ne. Na naše veliko zadovoljstvo, pošto uvijek volimo da prisvajamo kvalitet, Paulina to ima”- istakao je Staničić.

Stihove Pauline Lanzerotti govorili su Abović i novinarka Marijana Mišić-Škanata, a sama autorka se na kraju posebno emotivno obratila sugrađanima.

“Zahvaljujem se i Centru za kulturu, a posebno Miomiru Aboviću na čiju se inicijativu ovo sve večeras i odigralo. On je, otkako je dobio  ni kriv ni dužan, u ruke stotinjak mojih pjesasma, počeo zazivati ovu veče. Meni je zaista bila ideja tek kad se izda ta zbirka da se onda družimo, ali evo “skuvali” su me”- istakla je Lanzerotti.

Inače, ona je nedavno za svoju kratku priču “Kraci”, dobila drugu nagradu na međunarodnom  konkursu  u organizaciji internetskog časopisa za kulturu i umjetnost „Nema“ i CeKaPe- Centra za kreativno pisanje iz Zagreba.

Izvor:S.L

Najčitanije