18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

So predlaže za čitanje

Nikola Malović - Knjižara So
Nikola Malović – Knjižara So

Iako ćemo danas startovati s apsolutnim bestselerom (ne ulazeći u tumačenje kvaliteta, a rukovođeni manirom – za svakog po nešto), dopustite da akcenat ipak – pred sezonu koja neumitno dolazi – jednokratno pomjerimo s beletristike na neke druge teme i žanrove.

Poslije hit knjiga Pola duše, Zagrli me, Zauvek u srcu, popularna voditeljka Vesna Dedić objavila je novu melodramu pod naslovom Ničija. Ničija je roman o zaljubljenosti, dobrovoljnoj predaji nekom kojeg i ne poznaješ, o propuštenim šansama. Kroz atmosferu stare Budve, Beograda 90-ih, Stokholma sa emigrantskim predgrađima, kriminala i narko bosova, kao i današnjeg Beograda, knjiga oslikava situacije i osjećanja u kojima će se pronaći i žene i muškarci, i samci i oni u srećnim, ali i brakovima u kojima je ljubav počela da umire. Glavne junakinje su dvije drugarice koje kroz kroz razne životne situacije proilaze zajedno. Izdavač je Kuća Dedić.

Nicija-vesna-dedic-milojevic
Nicija-vesna-dedic-milojevic

U knjizi Naučna cenzurisana otkrića autor Tomislav Terzin nam daje odgovore na neka zaista zanimljiva pitanja kao što su: zašto su danas brojna naučna saznanja sakrivena od očiju javnosti, zašto se od nas kriju podaci, činjenice i informacije koje imaju direktan upliv u postojeći sistem vrijednosti? Slika stvarnosti je kreacija masovnih medija koji nastoje da formiraju javno mnijenje a sve u funkciji održavanja uspostavljenog sistema i moćnih interesnih grupa. Iako je sloboda govora, misli i ideja jedna od tekovina savremenog društva, čini se da svega imamo samo ne slobodu. Izdavač je Preporod.

U knjizi Stilovi namještaja autorka Oliver Knežević opisala je razne stilove od samih početaka civilizacije pa do modernog doba. Namještaj, još od antičkih vremena, nije imao samo funcionalnu vrijednost, već je predstavljao kulturni i civilizacijski izraz društvenih prilika. Tako se, posmatrajući cjelokupan razvoj stilova namještaja, može vidjeti kako se smjenjuju dva različita pristupa dizajnu: klasicionistički i romantični. Svi ovi segmenti obuhvaćeni su u knjizi kroz hronološki pregled što omogućava lako praćenje u razvoju namještaja od njegovih početaka do danas. Izdavač je Beogradska izdavačko-književna zadruga.

111 vina iz crnogorskih porodičnih vinarija autora Svetozara Savića na sažet, i sveobuhvatan način predstavlja čitocima vina iz privatnog sektora Crne Gore. Autor nije birao samo one proizvođače čiji podrumi liče na apotekarske radnje i imaju savremenu tehnologiju. Upadali su mu u oko i oni podrumi koji ne podržavaju sve standarde savremene tehnologije, ali čija su vina takođe izvrsna. Ovaj dvojezični vodič upoznaje nas sa izborom i ocjenama vina iz porodičnih vinarija, od kojih su neke i iz Boke. Izdavač je Matica crnogorska.

Engleski vicevi dvojezična je knjiga (na srpskom i engleskom jeziku) u kojoj se nalaze vicevi koje je godinama prikupljao Mikloš Maroti.  Slično kako se kod nas ismijavaju karakteristike pojedinih naroda kao na primjer vrednoća Crnogoraca, mudrost Bosanaca i slično, tako se kod Engleza pojavljuju Škotlanđani, Velšani, Kanađani, ali i njihovi političari, imigranti i drugi. Na više mjesta je prisutan i njihov govorni dijalekat i slengovi. Ova knjiga će, uz zabavu, sigurno dobro poslužiti i za obnovu i proširenje zanja iz govornog i pisanog engleskog jezika, te se može preporučiti za svaki uzrast. Izdavač je Agora.

Hugo Prat, Gvido Fuga i Lele Vijanelo nam knjigom Tajna Venecija Korta Maltezea opisuju tri magična i skrivena mjesta u Veneciji u kojima su svaki kutak i svaki kamen prožeti tajnama, legendama i magijom. Kad god se Venecijanci umore od propisanih vrijednosti, oni odlaze na ova tajna mjesta i kako otvaraju vrata tako odlaze u divne predjele i neke druge vječne priče. Tajna Venecija Korta Maltezea nas vodi kroz sedam različitih ruta, bogato ilustrovanih i punih praktičnih savjeta, koje prate kanali dok krivudaju kroz ovaj fascinantan grad. Izdavač je Ukronija

Gilgameš je drevni sumersko-vavilonski ep, nastao prije oko 4000 godina. Prethodi mnogim mitovima i legendama starih naroda, a u jednom od ključnih poglavlja govori o opštem potopu. Gilgameš, čovjek bola i radosti, najveći je junak svog vremena, koji neće da prihvati smrt. On želi da ljude učini besmrtnim, i odlazi u podzemni svijet da pronađe umrlog prijatelja Enkidua. Ova je knjiga o tragičnoj ljudskoj sudbini. Svojom čudesnom poetikom stoji uz rame s najvećim djelima svjetske književnosti. Izdavač je Lom.

Najstroža škola na svetu Haurda Vajthausa priča je o pametnoj djevočici, gumenom dječaku i kolekciji letećih mašina, uglavnom polomljenih. Četrnaestogodišnja avijatičarka Emelin plaši se jedne stvari: pada sa visine. Sva sreća pa se dječak zvani Gumeni ne boji ničega. On je idealan pilot za Emelinine eksperimentalne letove. Ali prije nego što je uspjela da usavrši svoju leteću mašinu, poslali su je u školu za mlade djevojke sa namjerom da je konačno izliječe od bubica koje ne pristaju jednoj mladoj dami. Jedini način da pobjegne iz te surove škole je suočavanje sa svojim najvećim strahom. Izdavač je Beli Put.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije