So predlaže za čitanje

Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje naredne sedmice koji reakizujemo sa hercegnovskom Knjižarom So, predlažemo uz koje bismo se to naslove mogli da opustimo pod suncobranom na plaži, ali i da se s pogledom zabodenim u plavu beskonačnost – zapitamo spram stvarnosti u koju smo uronjeni.

Istorija svetla autora Jana Njemeca priča je o Františeku Drtikolu, dendiju iz malog rudarskog grada, svjetski poznatom fotografu čiji je posao propao. František je bio majstor akta koji nikada nije imao sreće sa ženama. Jan Njemec nam donosi obimno i za današnju češku prozu potpuno neobično mozaično djelo. Istorija svjetla je umjetnički i duhovni roman o odrastanju, roman koji obuhvata više od pola vijeka. Priča je ovo o jednoj neobičnoj sudbini ispisanoj zrakom svjetla. Izdavač je Klio.

Knjiga Kraljevstvo ovog sveta autora Aleha Karpentijera jedna je od onih u kojima svarnost postaje čudesnija od mita. Kada se jednoruki rob Makandal oslobodi okova, pretvori u insekta i uzleti nad zadivljenom masom koja je očekivala njegovo pogubljenje – na Haitiju, karipskom ostrvu krvi i čuda – više ništa neće biti isto. Iako će biti ponovo uhvaćen i javno spaljen, mnogi će se zakleti da su ga vidjeli kako se opet uzdiže iz tog plamena. Sve njegove priče o velikim kraljevstvima, epskim bitkama u kojima su životinje bile saveznici ljudima, uskoro će postati inspiracija za veliki ustanak robova protiv francuskih zavojevača. Izdavač je Dereta.

Mesečina nad Istanbulom autorke Sofi Goldberg roman je koji govori o fascinantnom putovanju žene koja je ostavila sve da bi pronašla svoje mjesto u svijetu. Venuta, lijepa i mlada Sefaratkinja, voljela je svoj svijet. Njen Istanbul ju je ispunjavao mirisima, zvucima, ukusima, osjećajem pripadnosti. Ali prihvatila je svoju sudbinu i pristala da otputuje u Meksiko i tamo se uda za muškarca koga su njeni roditelji odabrali za nju. Tamo će se upoznati sa novim, egzotičnim aromama, otkriće drevne prestonice Ćapiltepek i Soćimilko, stvoriti porodicu i novi život, ali neće biti u stanju da zaboravi mjesečinu nad Istanbulom. Izdavač je Laguna.

Pitanja i odgovori Vikasa Svarupa roman je po kojem je snimljen film Milioner iz blata, dobitnik osam Oskara. Ram Muhamed je uhapšen zato što je tačno odgovorio na sva pitanja u kvizu Želite li da postanete milioner. Kako je moguće da siroče koje nikada nije išlo u školu može znati tako mnogo. Sve ukazuje na to da je varao. Pošto ga advokat neočekivano izbavlja iz zatvora, Ram gleda snimak televizijskog nastupa i vodi nas na čudesno putovanje kroz svoj život pronalazeći odgovore ne samo na pitanja iz kviza već i na pitanja o sebi samom i svijetu koji ga okružuje. Izdavač je Laguna.

Kako da postanete najbolji trgovac nekretninama Aleksandra Živkovića savršena je knjiga za trgovce nekretninama i priručnik za one koji to žele da postanu. Napisana je jednostavnim, novinarskim stilom i obiluje zanimljivim i istinitim pričama koje omogućavaju čitaocu da lakše savlada zakonitosti i pravila ovog specifičnog posla. Mnogi koji se nisu bavili prometom nepokretnosti poželjeće da postanu trgovci i to najbolji trgovci nekretninama. Agenti koji su decenijama u ovoj obasti tvrde da su tek u ovoj knjizi našli najbolji priručnik za posao kojim se bave.

Biografija vode Filipa Bola vodi nas u jedinstveno i interesantno istraživanje supstance koja nas održava u životu. Od biografije do tradicije, od Velikog praska preko rađanja okeana, i sve do samog nastanka života autorova perspektiva je uvijek razumljiva i inspirativna. Od drevnog koncepta vode kao elementa, uviđanja njenog značaja u svijetu zemaljske materije, pa do savremenih saznanja i rezultata najnovijih istraživanja, Bol precizno definiše svijet u kome živimo – svijet u kome život ne bi bio moguć bez vode. Izdavači su Heliks i Centar za promociju nauke.

Dragana Jokić knjigom za djecu Arhitektura upoznaje najmlađe sa prvim građevinama koje je čovjek gradio i koje su služile za stanovanje a potom i sa građenjem hramova, crkava i džamija pa sve do savremenih arhitektonskih čuda. U knjizi se pored toga nalaze i informacije o tome ko smišlja izgled grada, od čega zavisi oblik kuće. Tu su i više nego korisni savjeti kako nacrtati crtež u razmjeri a kako plan svoje sobe. Na kraju knjige se nalaze interesantni zadaci sa rješenjima kao i rječnik manje poznatih riječi. Izdavač je Kreativni centar.

Od 13 do 18 autora Aleksandra Rašića roman je za tinejdžere koji govori o izgubljenoj generaciji 90-ih godina prošlog vijeka. Međutim, ono što je po mišljenju autora još poraznije, je činjenica da devedesete i dalje traju. Sve je isto, a u nekim segmentima – gore. Roman Od 13 do 18 je pisan za veliki dio razočarane mlade generacije koja na žalost još uvijek traži spas u egzilu, ili u poništenju sebe. Izdavač je Lom.

Odisej – Posejdonova kletva autora Dena Džolija i Tomasa Jitsa prava je poslastica za najmlađe čitaoce jer, možda i napoznatiju grčku legendu, predstavlja u stripovskoj formi. Odisej, junak iz vremena antičke Grčke, slavodobitnik u ratu, vraća se kući. Međutim, na tom dugom putovanju suočava se sa brojnim iskušenjima. Po završetku desetogodišnjeg rata protiv Trojanaca on će shvatiti da je povratak kući jednako opasan kao i sam rat. Na tom putu susretaće se sa kiklopima-ljudožderima, izazovnim sirenama i gnijevom boga mora Posejdona. Da li mu je suđeno da ga proguta more ili će njegova oslučnost i hrabrost uspjeti da ga vrati na rodnu Itaku? Izdavač je Pčelica.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.