So predlaže za čitanje

Knjižara So
Knjižara So

Preporuka za čitanje, rubrika koju realizujemo u saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So predlažemo koji su to naslovi trenutni hitovi, ili po nečem važni, manirom za svakog po nešto.

Stoleće u Alentežu slavnog Žozea Saramaga porodična je saga koja obuhvata gotovo čitav XX vijek u Portugaliji, uključujući i „karanfil revoluciju“ 1974. godine kada je srušena diktatura i uspostavljen demokratski sistem u zemlji. Ovo je upečatljiv portret savremene portugalske istorije ispunjen pitoresknim i nezaboravnim likovima nekoliko generacija seljačke porodice Mau-Tempo iz Alenteža, koja je sa svojim sunarodnicima ponijela najteže breme portugalske povijesti toga vremena. Pod Saramagovim perom socijalna istorija uzdiže se do poetske metafore o ljudskom životu uopšte. Izdavač je Laguna.

Moja genijalna prijateljica remek je djelo Elene Ferante, jedne od najznačajnijih savremenih italijanskih autorki. Ovo je raskošna i snažna priča o prijateljstvu Elene i Lile. Autorka nam nudi precizan portret dvije žene, ali takođe, i široku panoramu čitave nacije kao i dirljivu refleksiju o prirodi pravog prijateljstva. Priča počinje 50-ih godina prošlog vijeka u siromašnom naselju na periferiji Napulja. Izdavač je Nova knjiga.

Golem je knjiga nobelovca Isaka Baševisa Singera, jednog od najvećih majstora kratke priče u svjetskoj literaturi. Golem je mitska pojava, tema mnogih jevrejskih legendi, koju je Singer obradio na nov, fascinantan način, tako što je dao golemu slobodu. Iz stanja beslovesnog bića, golem prolazi kroz sve faze ljudskog razvoja, proživljava duboku patnju usamljenosti, i, na kraju, veliku radost ljubavi. Izdavač je Lom.

Zločin dostojan poštovanja zbirka je priča Abdusetara Nasira. Izuzetno popularan, ali istovremeno zabranjivan i osporavan u rodnom Iraku, Nasir je boravio deset mjeseci u samici zbog jedne priče. Nijedan arapski pisac nisu prikazalu gušenje slobode izražavanja, smrt knjige pod diktatorskim režimima i svu tragiku obespravljenosti čovjeka kao on. Izdavač je Geopoetika.

Nigde nema te novi je roman Jelene Bačić Alimpić. Izabela Mesini iz malog sicilijanskog sela, prijavljuje se za bolničarku Crvenog krsta neposredno nakon Prvog svjetskog rata. U vihoru ratnih stradanja mnogi ranjenici proći će kroz njene ruke. Jednog dana tu dovoze Marka, ratnog izvještača iz Srbije koji je teško ranjen. Tokom teških dana Markovog oporavka Izabela s njim razvija neobičan odnos: iako stranci oni će se razumjeti bez mnogo riječi. Mada znaju da je njihova veza osuđena na propast, ljubav će biti jača od svih pravila i ograničenja. Izdavač je Laguna.

Odgajati devojčice autora Stiva Bidalfa knjiga je koja ukazuje kako da se pomogne kćerci da izraste u mudru, saosjećajnu i jaku ženu. Djevojčicama je potrebno da budu jake i u ovoj toploj knjizi Bidalf povezuje najbolje znanje iz cijelog svijeta o tome kako ih odgajati. Saznaćemo o pet stadijuma djevojaštva, i o tome kako da pomognemo kćerkama da se razvijaju od najranijeg djetinjstva do zrelosti, izgrađujući njihovo samopouzdanje. U knjizi se između ostalog razmatraju – zlostavljanje, poremećaji ishrane, imidž tijela, alkohol, izlaženje na kraj sa medijima i uspješan odnos prema muškarcima. Izdavač je Mali vrt.

Saobraćajna početnica upoznaje najmlađe sa osnovnim pravilima koja važe u saobraćaju. Da bismo bili sigurni pješaci i spretni vozači svojih bicikala, rolera i trotineta, trebalo bi da steknemo neka osnovna znanja. Iz knjige ćemo naučiti kako se formiraju kolone pješaka, kako se ulica prelazi preko i van pješačkog prelaza. Takođe su opisane situacije na koje možemo naići na raskrsnicama, saznaćemo kako izgleda kad saobraćaj  reguliše policajac a kako kad postoji semafor, te čemu služe saobraćajni znaci. Izdavač je Pčelica.

Najljepše bajke je knjiga koja će biti prava poslastica za najmlađe čitaoce. Na njenim stranicama nalaze se bajke koje će ih uvesti u svijet maštanja i probuditi ljubav prema čitanju. Naslovi kao što su Vuk i sedam jarića, Čarobna frula, Aladin i čarobna lampa, Patuljci, Ružno pače, Olovni vojnik, Tri praseta, Zlatokosa i tri medvjeda te Ružica i Snežana, to zasigurno obećavaju. Ovakav izbor neće samo zabaviti djecu nego će ih upozanti sa čudesnim likovima i biti dragocjena ulaznica u prostore u kojima je sve moguće, ulaznica u svijet koji su jedino djeca u stanju da na pravi način razumiju i dožive. Izdavač je Nova knjiga.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.