So predlaže za čitanje

Knjižara So
Knjižara So

Rubrika koju realizujemo u saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So. Predlažemo koji su to naslovi trenutni hitovi, ili po nečem važni, manirom za svakog po nešto.

Koža je sjajan istorijski roman autora Kurcia Malapartea. Italija 1943. Epidemija kuge buknula je u Napulju istog dana kada su savezničke vojske ušle da ga oslobode. Junak romana sarađuje sa Amerikancima kao oficir za vezu. Kuga koja se iz Napulja širi malo-pomalo  po cijeloj Italiji ne kvari tijelo nego dušu. Napulj je pretvoren u pakao degradacije. Sve se svelo na puko preživljavanje – ne za slobodu, dostojanstvo, čast, za spasenje duše, nego za spas gole kože. Izdavač je Laguna.

Koža

U utrobi kita knjiga je eseja, priča i članaka u kojima slavni autor  Životinjske farme i 1984. pokušava da objasni kako savremena diktatorska društva ne ostavljaju narodu nimalo vazduha. Ona se trude da svojim vaspitnim metodama ubiju i svaku želju za slobodom. Ali nema veće zablude od one da je čovjek samostalna jedinka. Prikrivena sloboda pod despotskom vlašću je besmislena, jer vaše misli nikada nisu potpuno vaše. Zbog toga metaforično skrivanje u utrobi kita daje čovjeku osjećaj da, ušuškan debelom slojem sala koje ga dijeli od stvarnosti, može da bude potpuno ravnodušan prema svemu što se dešava oko njega. Da knjigu nije napisao Džordž Orvel ne bi ni bila tako intrigantna. Izdavač je Lom.

Zagonetna narukvica Artura Pepera autorke Fedre Patrik roman je pun snažnih osjećanja. Arutru Peperu je 69 godina, a njegov život je vrlo jednostavan. Ujutro ustaje tačno u pola osam, baš kao i dok je njegova žena Mirijam bila živa, oblači uvijek iste pantalone i pulover, zaliva paprat i izlazi u vrt. Na godišnjicu Mirijamine smrti nešto se iznenada mijenja. Raspremajući njene stvari nalazi skupocjenu zlatnu narukvicu  s privjescima koju nikad prije nije vidio. Uslijediće nezaboravna odiseja, koja će ga odvesti do Londona, Pariza, i čak u Indiju, dok bude tragao za pričama koje krije svaki privjesak. Izdavač je Laguna.

Afričke civilizacije autora Denisa Polmea knjiga je koja obuhvata period od afričke praistorije pa sve do današnjeg odnosa Afrike i ostatka svijeta. Ustaljena je predrasuda da Afrikanci nemaju nikakvog udjela u stvaranju opšte civilizacije. Međutim, u Africi postoje kulture stare nekoliko hiljada godina i mnogi su ostajali zapanjeni pred hramovima i zdanjima koje su tamo zaticali. Mišljenje da su Afrikanci divljaci proizilazilo je iz prezira sa kojim su se Evropljani krajem 19. vijeka odnosili prema stanovništvu koje je kroz više generacija živjelo zaraćeno i u neprestanoj nesigurnosti. Izdavač je Ukronija.

Demetra i perseona…

Demetra i Persefona – oteto proleće autora Džastina i Rona Fontesa te ilustratora Stiva Kurta predstavlja zanimljivu strip verziju poznatog grčkog mita u kome se sa visina planine Olimp spuštamo do dubina podzemnog svijeta. Boginja Demetra je voljena zbog svoje izdašnosti. Ali, niko nije bliži njenom srcu od njene prilijepe kćerke Persefone. Ali jednog dana Persefona nestane. Demetra otkriva da je oteo Had, bog podzemnog svijeta. Da li će bogovi i boginje sa Olimpa moći da ubijede Demetru da vrati proljeće i ljeto? Izadvač je Pčelica.

Priče za sanjive glavice knjiga je za najmlađe čitaoce koja podstiče maštu. Sadrži niz priča uz koje će mališani utonuti u san družeći se sa čarobnim svijetom divnih životinja i neobičnih junaka. Golubica i mrav, Gavran i lisica, Magaraci vuk, Lav i miš, Ribolovac i riba, Cvrčak i mrav, Koka koja nosi zlatna jaja, Orao i gavran… samo su neke od divnih priča koja djeci garantuju dobru zabavu te mirne i lijepe snove. Izdavač je Vulkan.

Kriza u porodici knjiga je protojereja Aleksandra Iljašenka, odlična za čitanje u doba posta. Razvod je prije svega tragedija u kojoj stradaju svi: muž i žena, djeca roditelji, rođaci. Zato oni koji stupaju u brak treba da imaju jasnu predstavu o tome kako raspad porodice utiče na sve njene članove. Statistika ne navodi ko je češće inicijator razvoda; muškarac ili žena. Jasno je jedno; žena emocionalnije i teže doživljava promjenu svog socijalnog statusa. Ukazujući na razloge zbog kojih se sve ovo dešava autor savjetuje kako da ojačamo porodicu. Potrebni je da smo spremni da se žrtvujemo i da uzajamno praštamo.

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.