So predlaže za čitanje…

Knjižara So

Preporuka za čitanje, rubrika u kojoj u saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So predlažemo koji su to naslovi trenutni hitovi, ili po nečem važni, manirom za svakog po nešto.

Sveti Sava – pastir i predvodnik knjiga je sastavljena iz nekoliko zanimljivih djelova, a nudi kompletnu sliku o Svetom Savi, i pogodna je da bude neopterećujući udžbenik pri pisanju radova na tradicionalnom hercegnovskom Svetosavskom konkursu. U prvom dijelu, sa životom Sv. Save upoznaje nas na pitak način Vladika Nikolaj; u drugom dijelu čitamo pjesme o Sv. Savi iz pera čuvenih srpskih pjesnika, a u trećem – brojne narodne pripovjetke o našem prvom učitelju i piscu. Izdavač je Kairos.

Bog u Boci, Nikole Malovića, zbirka je od dvije novele u dramskom formi, pri čemu je jedna uslovno rečeno katolička pa je štampana latinicom, a druga pravoslavna, pa je štampana ćirilicom. Prva nosi naslov Peraški goblen i kazuje o tragediji Jacinte Miović Kunić koja je duže od Penelope čekala svog muža pomorca, i za to vrijeme napravila najčuveniji goblen na svijetu, dovršivši ga vlastitom sijedom kosom. Druga novela, Trojica, napisana je na osnovu istinitih životnih drama, ima za junake prve muške trojke rođene u Boki, i njihovog oca, sveštenika Filipa Kostića, koji je bio desna ruka vladike Petra Prvog u borbi protiv Napoleonovih francuza. Izdavač je Nova knjiga.

Bog u Boci

Teslin čudesni svet autora Branimira Jovanovića na preko 300 bogato ilustrovanih stranica približava nam i oslikava život, djelo i doktrinu nenadmašnog genija. Knjiga ima visok dokumentaristički nivo kome su umješno udahnuti život i emocija. Fokus je na tri stvari. Prva je cjelovita rekonstrukcija Teslinog života. Druga stvar je bila proniknuti u njegovu unutrašnjost, kao osnov za objašnjenje naučnikovog psihološkog portreta. Treća, po riječima samog autora i najvažnija stvar, bila je sintetisanje Teslinih ključnih misli o budućnosti civilizacije. I pored toga što je gotovo cijeli život posvetio tehničkim otkrićima Tesla je proročki tvrdio kako ona ipak ne mogu ići u pravcu istinske kulture i prosvjetljenja bez rješavanja socijalnih, moralnih i duhovnih pitanja. Izdavač ove svojevrsne enciklopedije o Tesli je Vulkan.

Zagonetka zvana žena zbirka je mudrih misli o ženama i kao takva savršena je za poklon voljenoj osobi. Na preko 100 stranica ispisane su prelijepe misli velikana poput Danila Kiša, Viktora Igoa, Getea, Šekspira, Ničea i mnogih drugih. U knjizi se takođe nalaze misli raznih naroda. „Ja smatram da dobra žena nadahnjuje čovjeka, da ga sjajna žena interesuje, lijepa ga očarava, a osjećajna žena ga zadobija“, „Kad neka žena kupuje mušku košulju, onda je zaljubljena. Kad je pegla onda je udata, ako pri tome pjeva onda je i jedno i drugo“, samo su neke od misli iz ove lijepe knjige.

Kako napredovati u digitalno doba knjiga je kojom nam autor Tom Četfild pokušava dati odgovor na pitanje – možemo li živjeti lijepo sa tehnologijom? Više od polovine svjetske populacije provodi većinu budnih sati koristeći internet, mobilnu telefoniju ili druge digitalne medije. Danas je normalno da mejlom, sms porukom, tvitom ili blogom koračamo kroz svoj poslovni pa čak i porodični život. Četfild istražuje na koji način sve to utiče na naš um, nudeći nam originalna i praktična istraživanja koja nas vode kroz život u digitalno doba uz očuvanje sopstvene čovječnosti. Izdavač je Mind servis.

17 godina i neviđeno zgodan autorke Eme Granholm izuzetno je zanimljiv roman za tinejdžere. Feliks ima 17 godina i veoma je zgodan. Ali kada se posle ljetnjeg raspusta vratio kući, saznao je da se njegovo društvo upoznalo s misterioznim Setom. Feliks više nije u centru pažnje. Njegov život se pretvara u takmičenje i on osjeća da sve izmiče kontroli. Ko je Seta, zašto se svi ponašaju drugačije uključujući i njegovu djevojku Aleksu, pitanja su na koje mladi Feliks grozničavo pokušava pronaći odgovore. Izdavač je Kreativni centar.

Nećeš mi verovati je knjiga u kojoj su sabrane najbolje pjesme, priče i poeme za djecu velikog Branka Ćopića. Mačak Toša, Ježurka Ježić, Mjesec i njegova baka, pijetao, mačak i drugi junaci povešće najmlađe čitaoce u poučne i zabavne avanture. Jedan od najvoljenijih pisaca za djecu nas uvjerava u svoju magiju koja nikad neće prestati da zasmijava i opčinjava. Izdavač je Laguna.

 

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.