So predlaže za čitanje…

Knjižara So
Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje naredne sedmice, rubrike koju u saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So tradicionalno njegujemo predlažemo koji su to naslovi trenutni hitovi…

Knut Hamsun pisac besmrtnih romana Pan, Glad, Krug se zatvara, dobio je Nobelovu nagradu za roman Plodovi zemlje, veličanstvenu himnu o Isaku i Inger, Adamu i Evi našeg vremena, njihovim potomcima i galeriji likova sa sjevera Norveške, tom čovječanstvu u malom, koje pokušava da se snađe u previranjima novog doba. Hamsun je bio uzor mnogim velikiim piscima (Crnjanski, Fante, Bukovski), a Kafka je Plodove zemlje smatrao najbolje napisanim romanom ikad. U svakom slučaju radi se o ostvarenju koje je ostavilo dubok trag u svjetskoj književnosti i koje je postavilo visoke standarde za sve one koji su se poslije Hamsuna bavili temama porodice, ljubavi, tradicije. Izdavač je Lom.

Starost je knjiga koja predstavlja tematsku antologiju savremene srpske priče. Odgovarajući na temu ove antologije, pozvani pisci, pri čemu je riječ o piscima sasvim različitih poetika i sasvim različitih generacija, počev od najmlađih, napisali su zanimljive, vesele, mudre i provokativne priče o starosti. Pripovijedajući o starosti, pripovijedali su i o mnogim drugim temama: od politike do istorije, od savremenih događaja do fantazmagorija, od neposrednih iskustava do uzbudljivih uzleta imaginacije. Izdavač je Arhipelag.

Kristof Keze nam u knjizi Silicijumska dolina otkriva šta nam to sve dolazi iz najmoćnije doline svijeta. Kako su nastale i na kojim tehološkim i ekonomskim principima počivaju najveće savremene korporacije – Fejsbuk, Gugl, Amazon ili Epl – i kako da se s njima izborimo. Autor iz prve ruke izvještava o inovacijama, predstavlja razne oblike digitalne revolucije i povezuje ih u cjelovitu sliku. Keze nam otkriva u kakvu nas to budućnost vodi najnoviji tehnološki razvoj. Izdavač je Laguna.

Moj urnebesni priručnik o dečacima i devojčicama autorke Fransoaz Buše knjiga je koju će mladi čitaoci progutati za tren oka. Radi se o poučnoj i duhovitoj knjizi u kojoj, kako sama autorka ističe, nema tabu tema. Uostalom na samom njenom početku nailazimo na rečenicu: „Ovdje smo da se šalimo i da tako lakše shvatimo život“. Uz sjajne ilustracije saznaćemo koje su to razlike u polovima koje omogućavaju da i dalje postojimo na zemlji. Tu su i podaci o anatomiji i evoluciji. Saznaćemo i kada počinju da sa javljaju prve značajnije promjene kod oba pola tokom odrastanja. Izdavač je Pčelica.

Dvanaesto more
Dvanaesto more

U romanu Dvanaesto more autor Igor Kolarov nas podsjeća kako postoje snovi koji se skrivaju čekajući da sazrimo za njih. Kia Sibin ma 12 godina i svi misle daje neobična. Skuplja porcelanske figurice divljih životinja. Ona i njena drugarica Simona zajedno obilaze Mjesećev vrt i napušteno pozorište Orfej. Međutim, kad se Simona razboli, čuda će morati da se dogode da bi ona mogla da ozdravi. Dvanaesto more je savremena bajka koju ispunjavaju nesvakidašnji junaci. Po mišljenju kritike ovim djelom Kolarov je pomjerio granice književnosti za djecu. Izdavač je Laguna.

Cvrčak i mrav je jedna od najpoznatijih basni koju su u formi stripa za namlađe čitaoce prepričali Goran Marković i Bojana Jovanović. Cvrčak je ljeto koristio za odmor i zabavu uživajući na livadi dok se mrav marljivo pripremao za zimu skupljajući hranu. Ljeto se, međutim, brzo završilo. Postalo je hladno i cvrčku više nije bilo do pjesme.  Pao je i prvi snijeg. Mrav je uživao u toplom domu dok je cvrčak lutao u potrazi za hranom. Na kraju se pokajao, pokucao mravu na vrata i zamolio ga da mu ponudi utočite. Ove izuzetno lijepo ilustrovane knjižice namijene su djeci koja tek počinju da čitaju. Izdavač je Pčelica.

Srpski sir i kajmak knjiga Zaharija Milanovića ilustrovani je vodič koji će nas upoznati sa spravljanjem i korišćenjem ova dva proizvoda. Slikama u boji sa opisom ukusa i mirisa prikazani su domaći i drugi evropski sirevi – u manjoj ili većoj mjeri poznati našim potrošačima. U središtu pažnje su recepti sa spravljanje više tipova sireva i kajmaka u domaćinstvima i malim zanatskim radnjama. Tu su i mnogobrojni korisni savjeti kao i recepti za razne vrste jela od sira i sa sirom: zakuske i delikatesi, salate, čorbe i glavna jela kao i poslastice. Izdavač je Institut za ekonomiku poljoprivrede Beograd.

Akvarijum autora Olivera Kneževića izuzetno je koristan priručnik namijenjen širokom krugu ljubitelja akvaristike, tako da je donekle razumljiv i djeci. Gajenje akvarijumskih ribica ne predstavlja pretešku obavezu, ali kako je ona svakodnevna ima i vaspitnu ulogu, jer razvija osjećaj odgovornosti. U knjizi se nalaze kratka i konkretna objašnjenja o osnovama akvaristike pa tako možemo ponešto naučiti o tipovima akvarijuma, akvarijumskom bilju, neophodnoj opremi, vrstama akvarijumskih ribica te njihovoj ishrani i bolestima kojima su podložne.

Istorija braka autorke Elizabet Abot knjiga je o vezama između muškaraca i žena. Pred nama je često iznenađujuća slika ove najjavnije, a opet najintimnije institucije i njena složena istorijska tradicija koja uključuje istopolna partnerstva, ugovorne brakove, otkupljivanja, brakove sa samim sobom i sasvim male djevočice pretvorene u nevjeste, a značajan dio knjige posvećen je i razvodu, tom mračnom dvojniku braka. Sama ceremonija vjenčanja imala je, takođe, razna lica: od ranog perioda kada se podrazumijevala samo privatna izjava pristanka, do vjenčanja kao samodovoljne industrije, pojave otuđene od samog smisla braka. Izdavač je Geopoetika.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.