16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

So predlaže za čitanje…

Knjižara So
Knjižara So

U saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So, predlažemo koji su to hitovi s minulog 61. Beogradskog sajma knjiga, manirom za svakog po nešto.

Svetilišta i nadališta  knjiga je u kojoj nam je autor Novo Tomić detaljno prikazao sva mjesta na koja srpski narod vjekovima dolazi vjerujući u čudotvornu moć materijalnih stvari koje su bile u dodiru sa višim silama. U knjizi se, između ostalih, nalazi i Manastir Savina u kome se čuva čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Savinske, ruka prepodobne Evgenije, dio prsta Sv. apostola Tome te dijelovi moštiju tri velikomučenika: Pantelejmona, Dimitrija i Georgija. Uz obilje podataka, dokumenata, svjedočenja i priča, ova knjiga predstavlja najtemeljniji vodič za upoznavanje sa jednim važnim poljem tradicije i kulture.  Izdavač je Laguna.

Šum vremena roman je u kome Džulijan Barns piše o proslavljenom ruskom kompozitoru Dmitriju Šostakoviču, o njegovom putu od slave do nemilosti i natrag. Barns vrlo umješno prepliće istoriju i imaginaciju, opšteljudsko i sasvim lično, vodeći nas neminovnom zaključku: strašnija od bolne i preduge istorije može biti jedino sudbina pojedinca u njenom kovitlacu. Šum vremena je roman izuzetno bogat intimnim detaljima, roman o borbi čovjekove savjesti i neumitnih zahtjeva totalitarizma. Izdavač je Geopoetika.

U knjizi Stilovi namještaja autorka Oliver Knežević opisala je razne stilove od samih početaka civilizacije pa do modernog doba. Namještaj, još od antičkih vremena, nije imao samo funcionalnu vrijednost, već je predstavljao kulturni i civilizacijski izraz društvenih prilika. Tako se, posmatrajući cjelokupan razvoj stilova namještaja, može vidjeti kako se smjenjuju dva različita pristupa dizajnu: klasicionistički i romantični. Svi ovi segmenti obuhvaćeni su u knjizi kroz hronološki pregled što omogućava lako praćenje u razvoju namještaja od njegovih početaka do danas. Izdavač je Beogradska izdavačko-književna zadruga.

Ribolov na moru ilustrovani je priručnik u kome su opisane sve tehnike, prirodni i vještački mamci i udice. Vrlo detaljno su opisane tehnike povrazima, fiksnim štapom, plovkom, parangalom, panulom. U knjizi se nalaze i korisni savjeti vezani za neophodnu opremu kao i preporuke za mamce (crvi, rakovi, sardele, hljeb, vještački mamci). Knjiga je obogaćena sa preko 40 ilustracija morskih riba u boji, od iglice, jegulje, cipola, zubataca pa do grdobine, raže, tune. Svaka je riba predstavljena svojim osobinama, okolinom, ponašanjem, ribolovnom tehnikom i savjetima za kuvanje. Izdavač je Leo komerc.

Knjiga o nama – superzabavne stranice za popunjavanje u društvu autorke Lise Kari knjiga je koja obećava odličnu zabavu ali i timski rad. Potrebno je da pozovemo sve bliske prijatelje i da se naoružamo sa olovkama. Dovoljno je otvoriti knjigu i nasumično pratiti uputstva koja će pomoći da se zabilježe sjajni zajednički trenuci. Pišući poruke jedni drugima, prisjećajući se najuzbudljivijih dogodovština, stvara se kolekcija uspomena kojoj ćemo se vraćati uvijek kad nam zatreba talas pozitivne energije. Izdavač je Vulkan.

Udario me pubertet u glavu knjiga je namijenjena mlađim tinejdžerima autora Roberta Takariča. Glavni junak Zvezdan otkriva prve čari puberteta. Jednog dana na školskom zidu je napisao svoj prvi grafit: „Ovaj grad je super jer u njemu živi Zorica“! I njegova majka je počela primjećivati sve čudnije Zvezdanovo ponašanje. Osim što svijet već izgleda poprilično izvrnut naglavačke brojnim igrama, nepouzdanim drugarima, žurkama i nestašlucima, povrh svega Zvezdan dobija još jedan strašan udarac: Zorica odlazi iz grada! Da li će i kako preboljeti ljubav svog života? Izdavač je Laguna.

Piksi – Dinosaurusi knjižica je u u kojoj je najmlađim čitaocima dobro objašnjeno baš sve od dinosaurusima. Sem interesantnih odgovora na pitanja kao što su: kada su živjeli dinosaurusi ili koliki je bio tiranosaurus reks u knjizi se nalaze podaci i o tome šta su to fosili, kada je nastala zemlja, kakva je bila klima. Saznaćemo kada su se tačno pojavili dinosaurusi, kako su se razvijali kroz različite periode, koji od njih su  bili biljojedi a koji mesožderi. Upoznaćemo morske i krilate gmizavce i proći kroz period jure i krede. Naravno, na samom kraju sa nalaze podaci i o tome kada su i zašto dinosaurusi izumrli. Izdavač je Vulkan.

Najčitanije