So predlaže za čitanje

Knjižara So
Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje naredne sedmice, u saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So, preporučujemo jedan kapitalan roman, potom preporuke za knjige koje nam mogu pomoći u iščitavanju stvarnosti, i na kraju – preporuke šta čitati djeci.

Knut Hamsun pisac besmrtnih romana Pan, Glad, Krug se zatvara, dobio je Nobelovu nagradu za roman Plodovi zemlje, veličanstvenu himnu o Isaku i Inger, Adamu i Evi našeg vremena, njihovim potomcima i galeriji likova sa sjevera Norveške, tom čovječanstvu u malom, koje pokušava da se snađe u previranjima novog doba.

plodovi zemlje

Hamsun je bio uzor mnogim velikiim piscima (Crnjanski, Fante, Bukovski), a Kafka je Plodove zemlje smatrao najbolje napisanim romanom ikad. U svakom slučaju radi se o ostvarenju koje je ostavilo dubok trag u svjetskoj književnosti i koje je postavilo visoke standarde za sve one koji su se poslije Hamsuna bavili temama porodice, ljubavi, tradicije. Izdavač je Lom.

Aristotelova Politika knjiga je koju je priredio Otfrid Hefe. Radi se o djelu koje zasniva političku filozofiju. Ona je prva sistematska rasprava o državi, njenom ustavu i ekonomskim osnovama. Pošto je analiziran pojam vlasti, Aristotel razvija tezu prema kojoj je čovjek po prirodi političko biće. Državnu zajednicu određuje kao cjelinu koja svojim građanima treba da omogući dobar i srećan život. U raspravi sa drugim teorijskim modelima i brojnim postojećim državnim uređenjima, Aristotel istražuje širok spektar tema; vrlinu građana, zakone, uređenje, promjenu i propast ustava, idealnu državu. Izdavač je Utopija.

Pakao: Svijet u ratu, 1939–1945. knjiga je koja nam nudi sveobuhvatan prikaz Drugog svjetskog rata. Autor Maks Hejstings je, gotovo čudesno, kao jedan od najboljih istoričara, iz okeana ratnih dokumenata, dnevnika, pisama i svakovrsnih papira izvukao nešto opčinjujuće i dragocjeno i sve to ukomponovao u ovo monumentalno djelo koje nam istovremeno prikazuje kolosalne razmjere rata i njegove duboko lične posljedice. Izdavač je Laguna.

Tvorci arapske istorije autora Filipa K. Hitija knjiga je koja kroz izlaganje istaknutih tvoraca arapske istorije pruža uvid u vjerske, političke i druge pokrete koji su se odigrali u arapskoj istoriji. Tvorci arapske istorije predstavljaju rezultat značajnih pokreta koje su predvodili, odnosno koje su mijenjali. Oni se mogu smatrati tvorcima tradicije njihovog naroda. Materijal za ovu knjigu potiče iz izvora koji su verifikovani od strane savremenih stručnjaka sa Istoka i Zapada. Konkretno, u knjizi je predstavljeno 12 ličnosti, koje su pored Muhameda, obilježile arapsko-islamsku civilizaciju. Izdavač je Utopija.

Knjiga Patrisije Lukas Razvod – objašnjen našoj deci odgovara na pitanja: zašto se ljudi danas tako često razvode?, kako mogu da se više ne vole, ili da se mrze, kad su ranije toliko toga dijelili i zajedno začeli djecu? Za mlade je razvod problem bar koliko i za same roditelje. Nisu li upravo tinejdžeri neposredno na udaru promjena: selidbi, promjene škola, uklapanja u novu porodičnu organizaciju? Kako im pomoći da izgrade svoju ličnost, a da se ne osjećaju razapeti između dva doma i dva različita svijeta? Izdavač knjige Razvod – objašnjen našoj deci je Geopoetika.

Zmajeva riznica zbirka je pjesama Jove Jovanovića Zmaja, pjesama uz koje su odrastale mnoge generacije. Zmajevi stihovi predstavljaju savršene prve korake u otkrivanju svijeta jer djeca shvataju šta je dobro i lijepo. Zabavna i poučna, lepršava i svevremena, njegova poezija neizbježan je dodatak u svačijem odrastanju i sagledavanju ljepote srpskog jezika. Uz Zmajevu riznicu lako je vidjeti kako je svako dijete zaista posebno biće. A svaki put smo djeca i svaki put se vratimo u to divno doba kada čujemo Zmajeve rime. Izdavač je Laguna.

Lija Nata voli da izmišlja još je jedna zanimljiva slikovnica iz edicije Priče iz šume autora Nikolete Novak i Alekse Jovanovića. Mala lisica Nata neprestano laže i izmišlja, a to smeta i njenim drugarima i porodici. Kroz ovu priču djeca će saznati kako uz pomoć odraslih naći pravi način da se izrazi potreba za izmišljanjem i maštanjem a da to ne smeta ni njima ni onima oko njih. Pored poučne priče u slikovnici se nalaze i mnoge zanimljivosti o lisicama, a na samom kraju djecu očekuju interesantni zadaci za rješavanje. Izdavač je Pčelica.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.