13 C
Kotor

Slušaj online radio

Skrećemo pažnju kako na one najčitanije, tako i na one vrijedne, interesantne i neobične knjige…

Knjižara So Herceg - Novi
Knjižara So Herceg – Novi

U tradicionalnoj saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, skrećemo pažnju kako na one najčitanije, tako i na one vrijedne, interesantne i neobične knjige…

Petar Veliki knjiga je u dva toma Roberta K. Mesija za koju je dobio Pulicerovu nagradu za najbolju biografiju. Mesi istražuje put kojim je jedna nesvakidašnja ljudska stihija preobrazila srednjovjekovnu Moskoviju u savremenu Rusiju uz pomoć oružja, uvozom znanja i talenta i strogom disciplinom. Samouk, prepun energije, Petar će se razviti u kolosalnu ličnost, a svoju carevinu u nešto što Rusija nikada dotad nije bila – u evropsku silu s kojom se  mora računati u svakom ratu i svakom političkom aranžmanu. Izdavač romana o Petru Velikom je Laguna.

Radnja romana Smrtno ranjen Rafaele la Kaprije odvija se u vremenskom rasponu od desetak godina, počevši od ljeta 1943, kada tokom bombardovanja Napulja Masimo sreće Karlu Buzije, pa do Masimovog odlaska u Rim, početkom ljeta 1954. Glavni junak Masimo neraskidivo je vezan za Napulj i za njegovu neprolaznu  ljubav Karlu, za iluzije jedne mladosti, suviše brzo i neobjašnjivo izgubljene. Roman je nagrađen priznanjem Premio Strega, najprestižnijom nagradom za književnost u Italiji. Izdavač je Klio.

Hronika sumnje Vladislava Bajca istovremeno je vedra i mračna priča. Autor pripovijeda o odrastanju, sazrijevanju i propadanju jednog svijeta, ali i o njegovim svijetlim trenucima, o veličanstvenim zabludama očeva i dubokom nerazumijevanju sinova – onih po čijim će se glavama i dušama stropoštati očinski svijet. Roman govori o našim zabludama koje u sebi imaju nečeg literarnog i tragičnog. Bježeći od pretjerane sentimentalnosti i patetike Bajac ispisuje stranice o jednom odživljenom porodičnom životu ali i o jednoj iščezloj zemlji. Izdavač je Geopoetika.

Neko te posmatra roman je za tinejdžere autora Olivera Ušmana. Glavni junak je 15-godišnji Denis čiji je život vrlo predvidljiv. On neprestano igra igrice, u školi redovno doživljava neprijatnosti, drugovi mu se podsmijevaju a kod kuće se stalno raspravlja sa majkom. Uz sve to Denis je do ušiju zaljubljen u Laru. I taman kad bi se moglo pomisliti da je Denisova sudbina da ostane usamljen, neprimijećen i neshvaćen, jedan događaj iz korijena mijenja sve. Naime, kada preko noći nestane dječak iz susjednog solitera, počinje Denisova avantura koja će mu potpuno promijeniti svakodnevicu. Izdavač je Kreativni centar.

Piksi – Automobili knjiga je za najmlađe čitaoce u kojoj je autorka Monika Vitman na jednostavan i slikovit način objasnila sve o automobilima, od toga šta ih pokreće, preko najvažnijih dijelova pa sve do interesantnih podataka o tome kada je i gdje nastao prvi automobil te ko ga je izumio. U knjizi je opisano kako se proizvodnja automobila razvijala i kakav put je pređen da bi se stiglo da današnjih najnovijih modela. Na kraju knjige nalazi se i spisak automobila koji su ušli u istoriju kao i rječnik znanja o obrađenoj temi. Izdavač je Vulkančić.

Knez Lazar u zamci lukavog župana knjiga je Slobodana Stanišića iz edicije Deca čitaju srpsku istoriju. Knez Lazar, jedna od najtragičnijih ličnosti srpske prošlosti, na vlast dolazi teškom mukom i u mutnom istorijskom trenutku. Među njegovim neprijateljima prednjačio je Nikola Altomanović, moćni velikaš rasparčanog srpskog carstva. Cilj ove edicije je da kod mališana razvije početno interesovanje za događaje i ličnosti iz srpske istorije. Veličinom slova, ilustracijama i sadržajem, knjige su u potpunosti  prilagođene najmlađim čitaocima. Izdavač je Pčelica.

Pomorstvo Boke Kotorske na slikama Bazija Ivankovića potpisuje Željko Brguljan, koji iz svoje autorske vizure kazuje o životu našeg najpoznatijeg mariniste, kapetana Vasilija Ivankovića, slikara specijalizovanog za votivne motive brodova. Knjiga obiluje kolor reprodukcijama stotina i stotina platana koje je Ivanković za života naslikao, a dati su i podaci o kojim se jedrenjacima radi, i u čijem su vlasništvu te slike danas.

U doba Božićnog posta valja skrenuti pažnju i na teološku literaturu. Knjiga Odgovaranje na liturgiji može biti koristan priručnik, ali i udžbenik, za aktivno učestvovanje u pravoslavnom obredu. Iz knjige Budimo ljudi, iz usta patrijarha Pavla saznajemo da smo „obavezni i u najtežim situacijama da postupamo kao ljudi, i nema toga interesa, niti nacionalnog niti pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi“.

Najčitanije