18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

“Sjećananje” Krsta Kika Tomičića

„Sjećanje“ naziv je izložbe crno bijelih fotografija u sklopu koje je prikazana i revija autorskih kratkometražnih filmova Krsta Kika Tomičića, održana je u u subotu u Gornjoj Lastvi kod Tivta.

Izložbu je organizovalo Kulturno zavičajno društvo „Napredak“ i Foto kino i video klub „Mladost“ iz Donje Lastve, čiji je Tomičić član, koji zbog bolesti događaju nije prisustvovao.

Prikazani su Kikovi filmovi koji su osvojili brojne nagrade u zemlji i inostranstvu, “Svaki dan kao jedan”, “Pagraši”, „Muzej Štumberger” …

„Na polju fotografije dao najviše, iako on sma misli da je nnajbolji bio u kratkometražnim filmlovima. Izlagao je širom bivše Jugoslavije. Osvojio je 14 nagrada i mnoga priznanjja. Ovo mu je osma samostalna izložba. Autor je mnogobrojnih dokumentarnih fotografija. Njegove fotografije prate razvoj Tivta. Amaterskim filmom se počeo baviti 1962. godine. I tu je mao i najviše uspjeha. Snimio je 12 autorksih filmova s akojima je osvojio 29 nagrada. Dobitnik je Zlatne plakete Kino saveza Jufoslavije, Zlatne plakete Narodne tehnike Jugoslavije i Novembarske nagrade oslobođena Tivta. Jedini je u Crnoj Gori kandidat majstora amaterskog filma Jugoslavije“ – kazao je Anton Gula Marković, predsjednik FK „Mladost“.

„ Prijatelji i poštovaoci rada Krsta Kika Tomičića ja neću govoriti o njegovim fotografijama i filmovima već ću se prisjetiti nečeg drugog. Dvije godine smo bili glumci u jednom malom pozorištu u Donjoj Lastvi gdje je Kiko bio sve. Prije svega režiser. Mi nismo postali glumci, ali on je napravio za nas čudo. Napravio je od nas bolje ljude nego što smo bili prije te glume. Veliki uticaj na nas desetak koji smo tu glumili. Osim toga što je bio dobar fotograf i pravio dobre filmove, bio je jako dobar za edukaciju mlađih ljudi. Bio je neko u koga si se mogao ugledati“ – kazao je u ime organizatora  Zoran Nikolić.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije