15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Seminar i koncert – Prof. Jurij Kot

slike13

U Muzičkoj školi Tivat u toku je seminar klavira, koju treću godinu zaredom, vodi prof. Jurij Kot. Seminar se održava do 3 marta.

Koncert polaznika seminara klavira, na kojem će nastupiti i profesor Jurij Kot održaće se 2. marta, ponedeljak 18,30. Ulaz je slobodan.

Biografija profesora Jurija Kota:

Jurij Kot, klavir, osnovne i postdiplomske studije je završio na Kijevskoj Nacionalnoj Muzičkoj Akademiji Čajkovski u klasi prof. Kozlova. Osvojio je laureat za nacionalnu nagradu za klavir Lyssenko (1988, Kijev), drugu nagradu na Međunarodnom takmičenju Prokofjev (1992, Sankt Perterburg), drugu nagradu na Međunarodnom takmičenju iz izvođenja kamerne muzike Zlatna jesen u kategoriji klavirskog dua sa Irinom Aleksejčuk (1993, Kmeljnicki), drugu nagradu na 45. Međunarodnom ARD-ovo takmičenju u kategoriji klavirskog dua (1996, München), treću nagrada na 6. Međunarodnom takmimčenju Murray Dranoff (1997, Miami) u kategoriji klavirski duo.

Nastupao je sa poznatim orkestrima iz Ukrajine, Rusije, Nemačke, Japana, Italije, Španije, Portugala, Francuske i SAD-a.

Od 1994. godine radi kao profesor na Odseku za klavir Kijevske nacionalne muzičke akademije.

Godine 1995. mu je dodeljena titula Počasni umetnik Ukrajine. Učestvovao je na međunarodnim muzičkim festivalima, kao što su Musiksommer 97 (Drezden), Two Pianos Plus (Miami), Festival moderne muzike (Banjska Bistrica), Kijevski muzički festival, Muzičke premijere sezone (Kijev), Regina i Vladimir Horowitz – in memoriam (Kijev), Farbotonija (Kanev), Festival savremenih krakovskih kompozitora (Krakov), Richter-Fest (Odesa), festival klavirske muzike Una tastiera per due mondi (Carrara).

Član je žirija na brojnim takmičenjima u Ukrajini, Rusiji, Srbiji, Sloveniji, Makedoniji i drugim zemljama. Radi kao profesor u majstorskim klasama u Ukrajini (majstorska klasa V. Horowitza, Kijev), Srbiji (Kragujevac, Beograd, Šabac), Japanu (Tokio, Kjoto, Hirošima), Makedoniji (Ohrid), Sloveniji (Ljubljana) i Austriji (colluvio Gut Hornegg).

Često nastupa širom sveta kao solista i član kamernih ansambala (klavirski duo, trio i ostalo).

 

Najčitanije