17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

SeaRock predstavlja domaća/regionalna imena za 2018: On Tour, Baobab, Billie Joan, Turisti

Baobab

Nakon najave od prije nekoliko dana o dolasku kultnih „Sun Kil Moon” na SeaRock festival u Kotor, tokom 20. i 21. jula na ljetnoj pozornici predstaviće se četiri domaća, ili regionalna benda: americana vinjete „On Tour” i „Baobab”, kantautorka iz Splita „Billie Joan” i najsvježiji dah Beograda, grupa TTTT….Turisti. Festival će kao i do sada imati volonterski karakter a ulaznice se publici neće naplaćivati.

„On Tour” su publici poznat, i omiljen americana trio iz Beograda kojeg čine Ivana Smolović, Marko Ćebić i Vladimir Marinović. Krajem novembra 2017 objavili su treći album “Don’t it make you want to go home” za beogradski Ammonite Records i italijanski The Stone House. Produkciju albuma realizovao je čuveni muzičar Dušan Bezuha, a Dragana Erjavšek u recenziji za magazin „Stereo” o albumu kaže:

Već prva ozbiljna najava novog albuma beogradskog trojca On Tour, obrada pjesme „Cry With No Reason” potvrdila je ono što već odavno znamo, a to je da ovaj bend ima jedan od najboljih vokala na Balkanu. Ika Smolović je u stanju da i pjesmu koja je tuđa bukvalno rodi za sebe ponovo i učini je svojom. Da bude snažnija, da bude prijatnija, bolnija i ubjedljivija, ma koliko bila savršena u svojoj izvornoj verziji.

Billie Joan

Naravno, najbitnije su pjesme, i to je On Tour u jednom trenutku izdvojilo na mojoj listi prioritetnih bendova. Na “Don’t it make you want to go home” nema slabijih momenata, samo tiših od tihih, tužnijih od tužnih, i prijatnijih od prijatnih. Imamo skup emocija koje ni u jednom trenutku neće zvučno izazvati eksplozije, no nikad nije sigurno šta će u svakom pojedinačnom tumačenju svakom pojedinačnom slušaocu uraditi.

„Baobab” je grupa iz Arilja koju predvodi Miodrag Mišo Petrović koji ne samo pasionirani ljubitelj i poznavalac rock’n’rolla, on je takođe uporni borac protiv lošeg, u nama i oko nas. Ne pristajanje na sumornu realnost i stvaranje boljeg svijeta sopstvenim rukama, opisani su na sjajnom novom albumu „Naše Vreme”, koji objavljuje „Pop Depresija”.

Plamen koji je pronađen obasjao je našu muzički scenu, a Vladimir Skočajić Skoča, autor Gistro FM radio emisije za “Naše vreme” je rekao: “Nekad me podseti na Wilco, nekad na Nila Janga, nekad na War on Drugs, a najčešće na Baobab. Da se ja pitam, stihove prvog singla „Kako sjajnih ljubavi ima / U gradu koji tone, u zemlji koje nema” promuvao bih u himnu ove nesrećne zemlje. Čisto savršenstvo.”
Baobab svira muziku koju voli i koju osjeća. Nekada je to klasičan pop, nekada omaž Nilu Jangu, nekada pokušavamo da ukrotimo huk Rzava, a nekada smo samo srećni što imamo priliku da radimo to što volimo. Nadamo se da ćete pronaći nešto što se i vama dopada.

On Tour

Cure sa gitarama su postale izuzetno česta pojava na domaćoj muzičkoj sceni, a još važnije je da su te iste cure izuzetne, kako po muzici, tako i po onome što imaju da kažu. Ivana Pezo je iz Splita, i, kako smo upravo saznali, nije počela sama sa gitarom, ali je svoje misli i poruke ipak realizovala u takvom formatu, postavši Billie Joan, koja nam je ove godine podarila album Barren Land. Sjajna akustična ispovjedaonica, sa naglašenim prkosom, ili u njenom slučaju da se izrazim dišpetom, prema svemu što se dešava oko nas, u društvu, na nebu i na zemlji, u vatri ili vodi.

Najveći uticaj na Billie izvršio je Bob Dylan, a sama se trudi da piše pjesme koje kritički govore o svijetu oko nas. U numeri „Barren Land” (Spržena zemlja) opisuje posljedice „INTERESANTNOG” požara koji je izbio ljetos te pruža jasan uvid u jalovost, koja se najviše ogleda na poprištu golih stabala, izgorenih auta i kuća. Istovremeno pogađa gdje boli i prikazuje ljepotu mora i sunca koju ostavljamo za sobom ako je odlučimo napustiti. Barren Land simbolizuje odlazak i ostajanje, sjetu i tugu, ljepotu i tragediju. No najlakše je odustati, treba preuzeti rizik i ostati.

Turisti

Turisti su ON! Svi ga znate…
Boško Mijušković – Bole, basista grupe Straight Mickey and the Boyz, ritam sekcija supergrupe Škrtice, oživeo je TURISTE!
Osim što je osnivač, Bole je i jedini stalni član benda! Ostali članovi Turista, poput Boletovog brata Džimija, dolaze i odlaze… baš kao i turisti na proputovanju.
Turisti su nastali jedne noći u beogradskom naselju Žarkovo, kada je Bole inspirisan ljubavnim jadima i delta bluzom krenuo da svira akustičnu gitaru u svojoj nevelikoj sobi. Njegov brat Nikola Džimi Mijušković mu se odmah pridružio i u svega nekoliko dana nastale su pesme za prvi album Turista. Inspirisani delta bluzom, Bo Didlijem i ranim rokenrolom,Turisti se ne plaše putovanja po svim podžanrovima rok muzike koje su uticale na Boleta. I pank, i hardkor i postpank kao žanrovi iz kojih je potekao, ali i mračnija i sirovija bluz i džez muzika, eksperimentisanje sa afričkim i avangardnim ritmovima i kompjuterski programiranom muzikom… čine Turiste jedinstvenom pojavom na muzičkoj sceni.
Turisti su kratki i jasni. Direktni. A muzičko putovanje na koje nas vode je destinacija kojoj će svaki slušalac željeti da se vrati. Opet. I opet. I opet…
Prvi album Turista „Levo ili Desno” objavila je izdavačka kuća Balkan Veliki.

Pokrovitelji SeaRock festivala su Turistička Organizacija Opštine Kotor i generalni sponsor Opština Kotor. Suorganizator je Kulturni Centar “Nikola Đurković” Kotor, dok je zlatni sponsor festivala i ove godine Nikšićko Pivo!

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije