10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

„Sanjarenja“ Neve Pizzul

U galerijskom prostoru srednjevjekovnog ljetnjikovca „Buća-Luković“ u srijedu 10.juna sa početkom u 21 sat, biće otvorena izložba slika Neve Pizzul, umjetnice iz Opatije.

Pizzul se školovala u Splitu, Kairu u Egiptu i u Zagrebu. Slikarstvom se počela baviti još u mladosti u Likovnoj radionici pri Italinaskoj zajednici u Rijeci. Radi u tehnici ulje, akril i kombinovanoj tehnici na platnu, te oslikava zidne i samostojeće objekte. Ona i dalje istražuje, eksperimentiše, te se igra se različitim kombinacijama elemenata, medija i materijala. Tako nastaju i njene apstraktno- asocijativne skulpture rađene u savremenim materijalima (forex,plexiglas i inox), te slike u multidisciplinarnoj tehnici (digitalno i kompjutersko slikarstvo).

Neva Pizzul učestvovala je na slikarskim kolonijama, radionicama, grupnim izložbama u Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj,Sloveniji, Poljskoj i Švajcarskoj, a imala je i niz samostalnih izložbi. Dobitnik je niza nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika- Rijeka, likovne grupe Italijanske zajednice u Rijeci, te međunarodne likovne udruge SYRLIN sa sjedištem u Štutgartu.

O opusu Neve Pizzul likovna kritičarka mr Jasna Rodin je zapisala ,,Poput začaranih svjetova, magičnih stabala i nepostojeće arhitekture, njezina djela dišu svojim zanosom čineći sliku privlačnom i svježom. Nikada ne napuštajući figurativnu naznaku umjetnica je mijenja i podređuje cjelini odbacujući nepotrebne i opterećujuće elemente. Na taj način sklada svoj prostor u kojem dominiraju vlastite zakonitosti i osjetilnost. Površine su složene, nižu se, nadograđuju i rastu, planovi treće dimenzije nameću se asocijativni i melodični”.

Izvor:S. L.

Najčitanije