8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

„Retrospektiva i perspektiva stvaralaštva u Matici crnogorskoj Herceg Novi

Matica CG H-Novi
Matica CG H-Novi

„Retrospektiva i perspektiva stvaralaštva u Matici crnogorskoj Herceg Novi“ naslov je programa koji je priređen u prostorijama Matice, a govorili su, pred brojnom publikom, književnik Miraš Martinović i Marija Čolpa, dramski pisac i autorka izložbe, prenosi Radio Herceg – Novi.

Nedavno preminulim članovima Matice, Iliji  Pušiću i Vanji Božoviću, kao i žrtvama  terorizma u Parizu odata je pošta minutom ćutanja. Marija Čolpa osvrnula se na dosadašnji rad Matice, brojne  realizovane programe, s različitim odzivom publike, što često, prema njenim riječima nije zavisilo od sadržaja i kvaliteta programa već od umješnosti da se publika rastereti od  pojedinima ne- milog prefiksa – crnogorski. Čolpa to kaže ne razumije i insistira da bi voljela  da svi znaju da je Herceg Novi  multikulturalan, multikonfesonalan, multietnički, a njegovi ljudi blagi i dobrodušni, ali mogu biti  još bolji, zato je zamolila da u ovom gradu, u Crnoj Gori, budemo razumni i tolerantni.

– Ovaj prostor je otvoren za sve kulture, bez obzira kome narodu pripadaju. Pod ovim krovom, organizovani su brojni kulturni programi, predavanja, izložbe, promocije knjiga, filmske projekcije, gdje su učestvovali umjetnici raznih nacionalnosti i kultura. I to je bogatstvo – naglasio je Miraš  Martinović.

On je ocijenio da upravo takav model rada jedne nacionalne instutucije, može da služi kao dobar model drugima. Za četiri  godine hercegnovski ogranak Matice crnogorske realizovao  je  55 programa, posebna pažnja posvećena je mladima, ostvarena saradnja sa lokalnom samoupravom, okupljeni prijatelji. Među njima i Novljanin, gitarista Dragan Đorđević, koji je sinoć  predstvio dio repertoara sa  svog prvog samostalnog albuma.

Najčitanije