17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Radionica za međukulturni dijalog održana u Tivtu

Radionica za međukulturni dijalog održana u Tivtu
Radionica za međukulturni dijalog održana u Tivtu

 Ministarstvo kulture u saradnji sa Opštinom Tivat organizovalo je 11. i 12. maja 2016. godine, radionicu za međukultuni dijalog pod nazivom “Život u boji stereotipa – od čega nas “štite” opšta uvjerenja”.

Radionica je dio projekta „Ono što nas spaja – interkulturalne radionice za mlade“ koji se realizuje saradnjom Ministarstva kulture sa međunarodnom Fondacijom „Ana Lind“.

Radionicu su vodili Marinko Vorgić, književni kritičar i publicista, i Nataša Nelević, dramska spisateljica i teatrološkinja.

U prvoj fazi učesnici radionice su upoznati sa pojmovima koji su bitni za analizu stereotipa, kao fenomena koji se pojavljuje u procesu komunikacije među različitim društvenim grupama. Posebno težište u interaktivnoj diskusiji stavljeno je na razlici pojmova stereotip, predrasuda i stav. Na ovaj način, u diskusiju su uvedeni preduslovi za prevazilaženje stereotipnog zaključivanja, a to su tolerancija i informisanost. Učesnici su iznosili primjere stereotipa koju su formirani nedostatkom saznanja i otvorenog pogleda na okruženje.

Radionica za međukulturni dijalog održana u Tivtu
Radionica za međukulturni dijalog održana u Tivtu

Drugi dan radionice posvećen temi stereotipa, kao načinu zauzimanja pozicije koja nas štiti od odgovornosti i rešavanju neuralgičnih tačaka koje se pojavljuju u komunikaciji i kontaktu među različitim grupama. Selektirani novinski tekstovi korišteni su kao osnova za detekciju stereotipa i kreiranje mogućih rješenja za njihovo prevazilaženje.

Ova radionica je nastavak rada sa mladima koji je otpočet krajem aprila u Baru, sa ciljem da se mlade generacije učine senzibilnijim za fenomene društvene različitosti i tolerancije.

Radionicu su pohađali učenici JU Srednje mješovite škole „Mladost“ – Tivat i JU Gimnazije Kotor.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije