12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

“Put plamene tišine” Marije Kapisode

Otvaranje izložbe

“Put plamene tišine” naziv je izložbe crteža u kombinovanoj tehnici Marije Kapisode, profesorke sa Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja koja je otvorena u srijedu u u Galeriji Ljetnikovca “Buća” u Tivtu.

Izložbu je otvorila Dubravka Nikčević, sekretarka Sekretarijata za kulturu i društvene  djelatnosti Opštine Tivat.

Ona je naglasila, kako kaže istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković, da “Marijini crteži prikazuju harmoniju između doživljaja prirode i njenog unutrašnjeg bića. Sve je krenulo iz njenog rodnog Cetinja gdje se još uvijek može čuti tišina i kako trava raste.Iz svih njenih crteža snažno izbija neka pokretačka energija. Energija koja se prepoznaje u opštem kovitlanju svega na zemlji, pa i njene unutrašnjosti,u hvatanju nekog bljeska oluje ili treptaju cvijeća, u spoznaji da smo dio tako nemirnog i nepredvidivog Univerzuma. Bogatstvo kolorita, sav taj splet vertikala stremi ka višem, ka  uzvišenom cilju čiji su dometi dio nekog drugog, nama nedokučivog svijeta, svijeta imaginacije”.

Stoga i naziv postavke “Put plamene tišine” mnogo toga govori, zapravo sažima suštinu viđenog i potrebu umjetnice da nas uvede u samu bit iskona, u srž zemlje, ka izvoru postojanja.

Proglašavajući izložbu otvorenom, Dubravka Nikčević je citirala Getea: Slike su tu da se gledaju, a ne da se o njima govori.

Izložbu je organizovala je Galerija “Galatea” iz Podgorice u saradnji sa Centrom za kulturu Tivat.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije