13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Promovisana nova knjiga profesora Lazara Seferovića

Promovisana nova knjiga profesora Lazara Seferovića
Promovisana nova knjiga profesora Lazara Seferovića

Nova knjiga profesora, istoričara umjetnosti i publiciste Lazara Seferovića, „Likovno nebo iznad Herceg Novog“, promovisana je u četvrtak Dvorani Park.

Promociju je otvorio predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Andrija Radman, koji je kazao da je Skupština opštine sa zadovoljstvom stala iza novog djela profesora Seferovića.

 – Hvala profesoru Lazaru Seferoviću, koji je svojim višeznačnim djelima ovjekovječio jedan značajan i veoma plodan period života našeg grada. Sačuvao ga je među koricama knjiga i, što je najvrijednije, potpuno otrgao od zaborava. Bilo nam je izuzetno zadovoljstvo podržati Vas i Vaše djelo. Herceg Novi ima čime da se ponosi. Ovo je još jedan u nizu dokaza da je sinonim dometa u slikarstvu i umjetnosti uopšte. Svojom posebnošću potvrđuje da je dio svijeta i da živi uspješnim životom – kazao je Radman.

Direktor JUK Herceg-fest, dramaturg Stevan Koprivica rekao je da je deseta knjiga profesora Seferovića svojevrsna „posveta našem gradu i jednoj zemlji koje više nema, a koja je imala snage da u teškim, poslijeratnim vremenima na jednom mjestu okupi mlade talente“.

Promovisana nova knjiga profesora Lazara Seferovića
Promovisana nova knjiga profesora Lazara Seferovića

Profesor Seferović govorio je o radu na ovom djelu, na šta su ga podstakli kolaži koje mu je poslao Dado Đurić, a na kojima je prikazana Umjetnička škola.

 Prisutnima je izložio sadržaj knjige u kojoj su sabrana sjećanja na cijelu gardu umjetnika koje je Crna Gora dala.

O Umjetničkoj školi u Herceg Novom,  kao instituciji koja ima nezamjenjivo mjesto u crnogorskoj likovnoj umjetnosti, talasu različitosti koji je iz nje krenuo i postavio temelje moderne crnogorske likovnosti i neupitnoj vrijednosti djela profesora Seferovića govorili su i Vujica Ognjenović, Ljiljana Zeković, Zdravko Vučinić, Slobodan Bobo Slovinić, Petar Ćuković, Anastazija Miranović, Bogdan V. Musović, Minja Kusovac i Bosiljka Pušić.

U knjizi “Likovno nebo iznad Herceg Novog” je na 420 strana sabrano više od 750 fotografija, reprodukcija, primjera i analiza, 60 portreta umjetnika, sjećanja poznatih i manje poznatih đaka škole koja je osnovana prije 70 godina i utemeljila mediteranski duh likovnosti Crne Gore. Tu je i spisak svih 453 đaka koji su Umjetničku školu pohađali tokom 20 godina rada, među kojima su bili Petar Lubarda, Milo Milunović, Luka Tomanović, Vojo Stanić, Đorđe Bato Pravilović, Dado Đurić, Živko Nikolić i mnogi drugi.

Najčitanije