8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Priče sa dijagnozom Marka Vidojkovića

Sa književne večeri
Sa književne večeri

Književnom večeri mladog srpskog pisca Marka Vidojkovića, preksinoć u Jahting klubu Porto Montenegra, nastavljen je festival kulture “Purgatorije” u Tivtu. Centar za kulturu Tivat i Izdavačka kuća „Laguna” iz Beograda ovdašnjoj publici priuštili su priliku da se iz prve ruke upoznaju sa stvaralaštvom i kreativnim kredom jednog od najcjenjenijih aktera savremene beogradske književne scene i sa njegovom najnovijom zbirkom kratkih priča naslovljenom “Priče sa dijagnozom”.

U razgovoru sa Vanjom Gavroski, urednicom u “Laguni”, Vidojković je kazao da mu je veoma zabavno da piše, zbog čega je svojevremeno čak i odustao do fakulteta.

Sa književne večeri
Sa književne večeri

“Kad sam pronašao svoj književni stil u septembru 1999. Godine, počeo sam da pišem priče. Napisao sam oko sto priča za recimo, 150 dana. – ništa drugo nisam ni radio. Odustao sam od fakulteta, imao sam dosta vremena. Nema ništa lepše od želje da se baviš umjetnošću – samo treba biti uporan i osjetićeš trenutak kad krene provala umetničkih djela.”- kaza je Vidojković dodajući da su motivi i zapleti njegovih priča nerijetko i bizarni, ali je on u toj književnoj formi on najviše našao sebe.  

Sa književne večeri
Sa književne večeri

 

“Uvijek mi je bilo lakše da pišem kratke priče nego romane, mada svi mi kažu da je teže pisati kratke forme. Pisanje romana je složen proces koji ide u više traka. Drago mi je da se ljudima sviđaju moje priče. One dobro prolaze i kod kritike i kod čitalaca. Neću da mistifikujem pa da kažem da je teško, jako teško, napisati kratku priču. To je posledica mog talenta. Priča se mora završiti u pravom trenutku i to je veoma važno. Ja sam gledao mnogo više filmova nego što sam pročitao knjiga, a to mi je očigledno pomoglo da izgradim osjećaj kad priča treba da počne, kad da završi, kako treba graditi likove. Lagao bih kad bih rekao da mi je pisanje priča komplikovano – meni je to uvek bilo zabavno. Meni treba da se javi zanimljiva ideja oko koje može da se ispriča priča. I tada ja krećem…”- objasnio je Vidojković.

Sa književne večeri
Sa književne večeri

Marko Vidojković (40) svoju prvu priču je objavio 2000 godine u časopisu „ Zbilja”. Njegov roman „Kandže” je od oktobra 2004. do maja 2005. godine doživio pet izdanja i dobitnik je nagrade „Zlatni bestseler”. Za isti roman dobio je nagradu „Kočićevo pero” u martu 2006. godine. Pored romana „ Kandže” Marko Vidojković objavio je i „Ples sitnih demona”, „Đavo je moj drug”, „Pikavci na plaži”, „Sve crvenkape su iste”, „Hoću da mi se nešto lepo desi odmah” i „Kandže 2: Diler i smrt”, kao i zbirku priča „Bog ti pomogao”.

Izvor:S. L.

Najčitanije