Preporuke za čitanje

Knjižara So

U saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za jedno djelo prave iliti lijepe književnosti, memoarsko djelo, lakše zabavno štivo, roman za tinejdžere, priručnik kako postati bloger i vloger, te knjigu s biblijskom tematikom.

Pred nama su, dakle, preporuke u maniru za svakog po nešto.

Čovek po imenu Uve roman je Fredrika Bakmana. Uve je čangrizalo – jedan od onih koji upiru prstom u ljude koji mu se ne dopadaju. Svako jutro on ide u inspekciju u naselju u kojem živi. Premješta bicikle i provjerava da li je đubre pravilno razvrstano iako je već nekoliko godina prošlo otkako je razriješen dužnosti predsjednika kućnog savjeta. Međutim, iza njegove mrzovolje i pedanterije skriva se neobična priča i mnogo tuge. Bakman je ispričao jednu vedru priču o ogorčenom starom komšiji, priču o tome kako nečiji život može imati snažan uticaj na bezbroj drugih. Izdavač je Laguna.

Nićifor Ninković je po mišljenju nekih savremenih pisaca, u izvjesnom smislu, otac modernog srpskog romana. U memoarima Berberin kneza Miloša opisan je period njegovog života od 1822. do 1827, kada je bio berberin tadašnjeg aposolutnog vladara Srbije. Ova knjiga predstavlja najuzbudljivije svjedočanstvo o vremenu i ličnosti Miloša Obrenovića. Opisujući vrijeme u kome su, kako navodi, Srbi bili divlji i svirepi isto kao tigrovi i lavovi, on se usudio i konstatovati kako su nas Turci mučili i tiranisali, ali kako nas rođena braća još gore muče i tiranišu. Izdavač je Lom.

Ana i francuski poljubac je roman za tinejdžere autorke Stefani Parkins. U ovoj priči o sazrijevanju upoznaćemo Anu koja bi trebalo da pođe u 4. razred srednje škole u rodnoj Atlanti, gdje ima prijatelje i slatkog kolegu prema kome je upravo počela osjećati nešto više. Međutim, otac je šalje u internat u Parizu, što je užasava. Ipak, tamo stiče nove zanimljive prijatelje. Muči je samo jedan novi drug – počinje da se zaljubljuje u njega iako on ima djevojku. Kako se godina bliži kraju tako i Ana sa sve više nestrpljenja očekuje francuski poljubac. Izdavač je Laguna.

Umetnost neviđeno niskih očekivanja roman je za tinejdžere izdavačke kuće Kreativni centar. Glavni junak je 15-godišnji Emanuel. On nikad nikoga nije poljubio i ima samo jednog prilično neobičnog prijatelja. To mu baš i ne pomaže da izgleda normalno u pokušaju da se zbliži s djevojkama iz škole. Međutim, to ga ne sprečava u namjeri da postane vođa svojim vršnjacima. Geslo kojim se vodi je pomalo čudno: „Ako želite da napredujete, saznajte nešto više o mom jadnom životu, i onda uradite sve suprotno.

Kako postati bloger i vloger u 10 lakih koraka knjiga je Šejna Berlija koja će nas naučiti kako da napravimo sopstveni  blog, vlog ili potkast i lansiramo ga u blogosferu. Za one koji su odlučili da pokrenu blog ali nisu sigurni odakle da počnu Berli daje savršena uputstva. Saznaćemo kako da isplaniramo sadržaj koji želimo da podijelimo sa svijetom, kako da pazimo da ne ugrozimo bezbjednost onlajn te koji je najbolji način da snimimo vlog. Ali, to je samo početak svega onoga što nas u ovoj knjizi čeka. Izdavač je Vulkan.

Biblijski potop dr Henrija Morisa i dr Džona Vitkomba knjiga je koja predstavlja naučnu potvrdu o stvaranju i potopu. Knjiga je postala klasični izvor za odbranu biblijskog koncepta stvaranja i globalnog potopa opisanog u Prvoj knjizi Mojsijevoj. Svi tekstovi potkrijepljeni su naučnim podacima iz oblasti hidrologije, geologije i arheologije. Izdavač je Eden.

1 komentar

  1. Ne bi se trebalo preporučivati pučanstvu knjige od samo jednog izvora, pa da nepotrebno zapadnemo u ograničeni sklop, kao što, npr. kad mladi zavole jednu vrstu muziku i teško se otkače od tog smjera. Treba šarati. U tom smislu, za početak, i ja ću predložiti jednu knjigu. Bit će to knjiga vlasnika knjižare “SO”, Nikole Malovića, “Lutajući Bokelj”. Imam samo za sebe jedan primjerak te knjige, drugi sam namjeravao kupiti za poklon Zvonimiru Dekoviću, ali u tivatskim i kotorskim knjižarama je nisam uspio naći. Romansirano-faktografski roman pun je osebujnosti, prikaza Boke odonuda i odovuda, poetskim reminisencijama i raspojasanom maštom, odličnim stilom, ali i čudnim i prepotentnim izričajima glavnog lika romana Nika (ne Nika Malovića, nego Nika iz romana!), ali i upitnim historijskim činjenicama. Roman svesrdno preporučujem. Nećete se sa svime što piše u njemu složiti, ali i ono što je provokativno dobro dođe. Ako ga uspijete naći u nekoj knjižari ili biblioteci…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.