11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje knjižare So

Knjižara So Herceg - Novi
Knjižara So Herceg – Novi

U vansezonskom kulturnom kalendaru našeg grada, sedmica pred nama može da bude šarenija uz Preporuke za čitanje… koje su i ovog puta vezane za hitove s minulog 61. Beogradskog sajma knjiga. Pročitajte šta nude poznate izdavačke kuće u regionu…

Onda je došla dobra vila Ljiljane Habjanović Đurović knjiga je o vjeri, ljubavi i nadi, o porodičnoj drami i bezuslovnoj ljubavi. Autorka pripovijeda o duhu vremena u kome živimo, o borbi dobra i zla, koja se neprestano odvija u svakoj porodici i svakom pojedincu, opominjući mlade da im slobodu mogu dati samo oni koji ih istinski vole i podjećajući roditelje na neka važna pitanja koja  moraju da postavljaju sebi. Izdavač je Aleksandrija Globosino.

Noć arhangela Vlade Arsića istorijska je drama koja, posredstvom sjećanja jedne starice i vizija njene praunuke, opisuje najkobnije trenutke u životu vladara obe srpske dinastije – Karađorđevića i Obrenovića – i neznani rasplet njihovog sukoba. Nakon eksplozije bombe u jednom beogradskom bioskopu 1968. godine u mislima studentkinje Milice Miletić otvara se prava Pandorina kutija potisnutih događaja, uključujući i one iz porodične istorije. Autor nas vješto vodi kroz najznačajnije periode srpske povijesti, pokazujući da gotovo svi događaji iz sadašnjosti imaju duboke istorijske korijene. Izdavač je Laguna.

Istorija svetla autora Jana Njemeca priča je o Františeku Drtikolu, dendiju iz malog rudarskog grada, svjetski poznatom fotografu čiji je posao propao. František je bio majstor akta koji nikada nije imao sreće sa ženama. Jan Njemec nam donosi obimno i za današnju češku prozu potpuno neobično mozaično djelo. Istorija svjetla je umjetnički i duhovni roman o odrastanju, roman koji obuhvata više od pola vijeka. Priča je ovo o jednoj neobičnoj sudbini ispisanoj zrakom svjetla. Izdavač je Klio.

Istina u nama Saše Arango triler je u kome ćemo upoznati Henrija Hajdena, slavnog pisca, supruga punog ljubavi,  ali i nemilosrdnog ubicu. U javnosti Henri izgleda kao osoba  koja bi mogla da nam se svidi. Ipak, Henri Hajden je samo maska. Njegova prošlost je tajna, kao i ono što on zaista jeste. Kada njegova ljubavnica zatrudni sve počinje da se urušava. Ne samo da mu je policija na tragu, već i njegova prošlost, koju je mukotrpno krio, prijeti da ga sustigne. Ali, Henri je genijalan čovjek i smišlja genijalan plan; plete mrežu laži, poluisitina i istina i stvara priču koja bi mu omogućila da preživi. Izdavač je Vulkan.

Šekspir
Šekspir

Šekspir za zaljubljene Alana Persija knjiga je u kojoj ćemo naći efikasne ljekove za svakodnevno uživanje u ljubavi. Od zaljubljenosti do razočarenja, od prvog poljupca do nemoguće ljubavi, od zajedničkog života do ljubomore ova knjiga izvlači s pozorišne scene i iz pjesničkih antologija šekspirovsku nauku o ljubavi kako bi nam pružila odgovore na  pitanja kao što su: Zašto neke osobe nemaju sreće u ljubavi?  U čemu je tajna zavođenja? Kako se boriti protiv ljubomore? Jednom rječju Šekspir za zaljubljene osvježavajuća je i inspirativna knjiga za sve one koji su voljeli, koji vole ili koji će voljeti. Izdavač je Kreativni centar.

Napoleon Bonaparta autora Aleksandra Bojovića bogato je ilustrovana i najmlađim čitaocima prilagođena knjiga o najmoćnijem čovjeku svoga vremena i jednom od najuspešnijih vojskovođa koje istorija poznaje. Iza njega je ostao građanski zakon kakav i danas korisi većina zemalja. Vođen željom da pokori svijet i dokaže da ništa nije nemoguće, Napoleon je čovječanstvu donio i mnogo zla. Tokom brojnih ratova zbog njega je stradalo oko šest miliona ljudi. Izadavač je Pčelica.

Najbolje igra na papiru knjiga je za djecu koju je napisao Sajmon Tadhol. Djeca će se sigurno dobro zabaviti uz igre kao što su: Vješanje, Lanac, Minsko polje, Iks-oks, Košnica, Precrtavanje, Otkrivanje šifre, Nišanjenje, Podmornice, Gusjenica, Zvijezde padalice, Ukrštene riječi, Lovac na blago i mnoge druge. Dakle, od dobro poznatih do davno zaboravljenih – najmlađe čitaoce očekuje mnoštvo igrica koje pružaju provjereno dobru zabavu. Izdavač je Kreativni centar.

200 lepih kuća druga je knjiga iz edicije Sve kuće svijeta. Na adekvatan način prikazano je građevinsko umijeće sa područja Njemačke, Francuske, Italije, Švajcarske i Grčke. Svaka kuća predstavljena je izgledom u koloru sa karakterističnim osnovama, dimenzijama objekta, površinom svake prostorije, ukupnom površinom, obradom i padom krovne konstrukcije. Pored svih osnovnih karakterisika, knjiga posjeduje i prilog u vidu abecede izgradnje. To su uputstva kako da kvalitetno napravimo svoj dom, a da pri tome ne pogriješimo kod orijentacije, hidroizolacije, termoizolacije, dimnjaka, kamina, zimske bašte. Izdavač je Građevinska knjiga.

 

Najčitanije