14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Premijera – „Pazi, zebru gazi!“

Sa pressa u CZK Tivat
Sa pressa u CZK Tivat

Nakon 15 godina pozorišne produkcije i „pravljenja“ predstava isključivo za odrasle, Centar za kulturu (CZK) Tivat sutra, petak 24.april, premijerom predstave „Pazi, zebru gazi!“, otvara novu stranicu i počinje i pozorišnu produkciju za djecu. Nova predstava koju je po motivima teksta bosansko-hercegovačkog pisca Miroljuba Mijatovića, režirao Petar Pejaković, biće izvedena u 12 sati u velikoj dvorani CZK Tivat.                                                                                                  „Pazi, zebru gazi“ je edukativni komad što u osnovi ima bezbjednost saobraćaja, a predstava je rađena u formi burleske i sa učešćem dva klovna – gumaca Jelene Simić i Slaviše Grubiše.

„Zadovoljstvo nam je što počinjemo i pozorišnu produkciju za djecu jer na ovaj način pokušavamo da najmlađe, od malih nogu, uputimo na prave vrijednosti i edukujemo ih kao pravu pozorišnu publiku.“- kazao je Vojo Kaluđerović, direktor CZK Tivat na press konferenciji upriličenoj povodom premijere nove dječje predstave.

Reditelj Petar Pejaković naglasio je da seu Crnoj Gori generalno, radi jako malo kvalitetnih predstava za djecu, što mu je, uz činjenicu da CZK Tivat ima impozantan sopstveni repertoar predstava za odrasle, bio poseban izazov da se prihvati postavljanja novog komada za najmlađu publiku na sceni tivatske ustanove kulture.

„Iako je predstava rađena na šaljiv način, sa dosta pantomime, elemenata burleske, lutkarskim i cirkusnim elementima i slično, mi se u njoj bavimo jednom zapravo veoma ozbiljnom, čak i užasnom temom kakva je bezbjednost i kultura saobraćaja u Crnoj Gori. Potrudili smo se da tu ozbiljnu stvar na šaljiv i veseo način, približimo najmlađima i napravimo komad koji će, mislim, biti interesantan ne samo djeci već i odraslima.“- kazao je Pejaković.

Glumci Jelena Simić i Slaviša Grubiša kazali su da je postavljanje nove predstave za njih bio veliki fizički izazov jer predstava nema teksta, već se svodi na fizički performans aktera.

„Zapitali smo se kako saobraćaj da djeci učinimo zanimljivim – odlučili smo, hajde da im odigramo sve što možemo da im odigramo i prikžemo sve situacije iz saobraćaj u kojima oni mogu da se nađu, sve one ispravne i pogrešne postupke, te da oni, zajedno sa nama kroz igru, dođu do pravog zaključka.“- objasnila je Simić.

Scenografiju kompada „Pazi, zebru gazi“ poitpisuje Miloš Novaković, kostime je uradila Slađana Ilića a lutke je izradio Goran-Gonzo Moškov.

Predstava je, kako se čulo, tehnički odrađena na način da se može odigrati u svim ustanovama kulture u Crnoj Gori i većini škola, bez da izgubi na svojoj estetici i atraktivnosti. Plan producenta je da nakon tivatske premijere, predstavu prvo pogleda publika u Podgorici 13.maja. Do kraja narednog mjeseca koda će se igrati i u Kotoru i Herceg Novom,a potom i u svim ostalim gradovima u Crnoj Gori. Predstava „Pazi,zebru gazi“ će, kako se čulo, biti uvrštena i u selekciju ovogodišnjeg Festivala pozorišta za djecu u Kotoru.

Izvor:S. L.

Najčitanije