15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Premijera “Koštane” 5.avgusta u Tivtu

Premijera “Koštane” 5.avgusta u Tivtu
Premijera “Koštane” 5.avgusta u Tivtu

Rad  na pozorišnoj predstavi “Koštana” u režiji Kokana Mladenovića počeće 20. juna u Novom Sadu u Studentskom kulturnom centru Novi Sad – Fabrici i Srpskom narodnom pozorištu, a premijera je zakazana na festivalu “Purgatorije” 5. avgusta u Tivtu.

Autorski projekat “Koštana”, realizovaće se u saradnji Centra za kulturu Tivat, Studentskog kulturnog centra Novi Sad i Srpskog narodnog pozorišta, što će biti jedna od najzanimljivijih regionalnih koprodukcija u sezoni 2016/2017 – saopšteno je prekjuče na konferenciji za novinare koja je povodom početa rada na novoj predstavi, održana u Novom Sadu.

“Danas je završen jedan dug put traganja Koštane koja teži za slobodom, jer poslije svih peripetija, cenzorstva i kukavičluka, ona konačno ima dom, i to tri doma. To su upravo ove tri kuće koje su koproducenti ovog projekta i koji stavljaju interese teatra iznad svih ostalih.” , istakao je Kokan Mladenović.

Ulogu Koštane izvodiće Božo Vrećo, bosanskohercegovački sevdah pjevač, kome je ovo teatarski debi.

“Ovakva Koštana, i sva ova lutanja koja smo prošli ne bi bila da nju ne glumi Božo Vrećo. Kako gazda Mitke kaže u samom komadu: to nije pjesma nego glas. Taj glas tako fantastičan, moćan, zamaman, nov i drugačiji i dualizam muškog i ženskog koji sam po sebi Božo nosi i živeći taj život i slobodu koju nosi jeste vertikala koji nosi ovu predstavu.”- kazao je reditelj nove predstave.

Mladenović je naglasio da je Koštana jedna velika posveta slobodi i “ona dolazi da kao lakmus pročita jednu zatvorenu palanačku sredinu, koja ima svoja pravila i koja surovo kažnjava svakog ko se tim pravilima suprostavlja”.  Objasnio je da, imajući u vidu društveno politički kontekst u kom nastaje ovaj projekat, “Koštana” neće biti politička predstava, “ali će biti jedno slavljenje slobode.”

Premijera “Koštane” 5.avgusta u Tivtu
Premijera “Koštane” 5.avgusta u Tivtu

“Slobode da se voli, misli, glasno govori ono što se misli uprkos onome što je dominatno mišljenje.” – istakao je Mladenović.

Glavni glumac Božo Vrećo, istakao je da će u uloga Koštane biti  veliki izazov kome se iskreno raduje.

“U ovaj proces zaista ulazim intimno i daću sve od sebe da Koštana zasija i kao muškarac i kao žena, jer ova Koštana neće biti reinkarnacija pređašnjih viđenja te uloge. Ona će biti nešto posve novo, nešto što prati moju energiju i ono što ja svakako već radim na sceni izvodeći sevdah. Takođe mi je važno da ona ima neku tradicionalnu ali i savremenu formu koja mene prati.”- istakao je Vrećo.

Nebojša Dugalić će igrati Mitketa, a ulogu u predstavi će imati i Emina Elor koja je za svoju ulogu Koštane subotičkog Narodnog pozorišta, pre dvije godine, dobila Sterijinu nagradu.

Najčitanije